REKKEHUSHAGE

FRA KJEDELIG OG UPERSONLIG REKKEHUSHAGE TIL USJENERT OG AVSLAPPENDE OASE.

Rekkehushagen vår i Oslo var det alle første hageprosjektet.

Det var denne som la grunnlaget for senere forepørsler og jobb med hagedesign til mine kunder. Allerede før vi gjorde de siste store endringene med betongmurer og vannrennner, var den avbildet i en hagebok og skrevet om i aviser.

Vi har lagt ned mange timers arbeid i denne hagen over flere år, og alt har jeg og ingeniøren (min kjære mann) planlagt og gjort selv. Det er vi ganske stolt av faktisk. Mange utfordringer underveis!  Det mest spennende var nok å fjerne forskalingen på muren med det ovale hullet…, kom det til å rase sammen.. Neida, det gikk bra på første forsøk heldigvis!

Planen var å få den rette, smale, og rektangulære hagen til å bli mer organisk i uttrykket. Bryte opp lengden, skape en privat oase, og lage forskjellige soner. Behovene hadde endret seg etterhvert, og fra å være fotballbane og turnplen i flere år, ønsket vi oss etter hvert mer privatliv, rennende vann og lite plenklipping

Hagen var bare 5 m bred og 8 m lang, men man kan få til mye på liten plass om det planlegges riktig fra starten av.

Ved å plante hurtigvoksende hekk fikk vi mer privatliv. Muren midt i hagen bryter opp og deler den smale hagen inn i soner. Hullet gir en fin dybdevirkning og gjør at muren ikke blir massiv og påtrengende. En ramme med levende kunst bak :) (Barna hoppet fra helle til helle og klatret opp på muren og gjennom hullet.)

Perfekt hinderløype.

De runde formene myker opp de rette linjene som avgrenser hagen, og de ulike materialene skaper variasjon og spennende kontraster til det levende grønne.

Elvesingel og betong er også ganske vedlikeholdsfritt.

Vann var viktig for oss i hagen. Vi laget en liten vannrenne ved solsengen som laget akkurat passe sildrelyd. Det tok litt tid å finne riktig fallhøyde på vannet. Vannrennen bygget vi opp av lecablokker og pusset med Hey`di dekorpuss.

Stille vann er behagelig for øyet, og fin dekor i hagen, og de små detaljer er viktige! Et metallfat fylt med stille vann og fine stener fra min mormor og morfars strand i Selje blir et behagelig stilleben for øyet. (Og kjempegøy for små barn å leke med på varme sommerdager.)

Et annet vannelement vi ble strålende fornøyd med var utedusjen laget av rørbiter. Vann kobles til fra hageslangen. Deilig når luften vibrerer av varme.

I enden av tomten satte vi opp et gjerde med port, slik at barna var trygge og vi fikk rammet inn hagen.

Gjerdet flettet vi av de lange skuddene på hasselhekken foran hagen. Tilgang til friske skudd hadde vi hver vår til vedlikehold.

Brosteinen mellom gresset og singelen var praktisk når plenen skulle klippes for da triller hjulet på disse.

Brosteinen holdt også singelen unna gresset:)

En rolig grønn fargepalett passet fint hos oss. Variasjon i bladenes utforming og vekstform var viktigere enn ulike blomster og farger. Noen innslag av nesten sorte blader og blomster tilførte dybde og kontrast.

Vi brukte hagen veldig mye de seks resterende årene vi bodde i Oslo, og savner den litt enda faktisk. :-)