AVSLAPPENDE UTEPLASS MED ORGANISKE FORMER, LUN HAGESTUE OG ET GAMMELT TRE SOM HOVEDPERSON

 

På Fanahammeren i Bergen har eierne bygget på og totalt forandret et eldre, ordinært hus til nå å fremstå som en spennende, moderne, og stilren bolig.

I forkant av husets nye del har terrassene fått organiske former og utsikt mot en romslig skrånende tomt med flere hundre år gamle eiketrær.

Her ønsket eierne en lettstelt uteplass i flere nivåer, en lun utestue med kjøkken, og med det største eiketreet som fokuspunkt.

Jeg valgte å fortsette de eksisterende buede formene på de nye nivåene i hagen, slik at det ble fin flyt og helhet på uteområdet. Den største sirkelen omslutter det store treet, og gir rom for avslappende loungemøbler under trekronen.

Nivåene er tydeliggjort ved å benytte ulike materialer som betong, vedlikeholdsfritt tredekke og store fliser.

Som en kontrast og et «varmt» element mot de grå husveggene valgte jeg å trekke inn cortenstål som dekor på garasjevegg, på plantekar, og på diverse detaljer. Sammen med trær og planter i varme toner vil dette bli en lekker uteplass.

I hagestuen har jeg plassert en fritthengende og roterende vedfyrt peis ved et stort vindu. Da kan man nyte flammene både ute på terrassene og inne i hagestuen. Med foldedører kan uvær stenges ute, eller man kan åpne dem for å viske ut skillet mellom ute og inne.

Bak garasjen er det nå formet en skjermet solplass ved å plassere en mur mot trappen, samt et plantekar i forkant som rommer små podede hvitrogner og grønne vekster. Hvitrognen får fantastiske høstfarger og hvite bær, som vil bli en flott kontrast mot gråfargen på huset.

Eierne hadde allerede støpt et stort vannkar på den øverste terrassen, og ved å male det helt mørkt og dekke bunnen med mørke steiner vil dette bli et dekorativt element, både på terrassen og sett innenfra. Jeg har festet en svevende sittebenk på vannkaret, og planlagt en spisegruppe som vil være i nær kontakt med kjøkkenet innenfor.

All beplantning i uterommet er avgrenset til plantekar og krukker, noe som gjør vedlikeholdet enkelt. Resten av tomten skal fortsatt få være naturtomt, med gamle trær, blåbærlyng og ville vekster.

Følg gjerne eierne på instagram for å se fremdriften i deres hageprosjekt. @villakildal