LUN UTEPLASS VED SJØEN

TRIST GRUSPLASS BLE SKJERMET TERRASSE MED UTEKJØKKEN OG HAGESTUE

Dette prosjektet var en del av Tv2 sitt nye hageprogram Hagetid som hadde premiere våren 2017. Jeg var en av seks designere som fikk tildelt en hage som trengte en oppgradering. En kjempegøy prosess å være med på!

Tomten var idyllisk plassert med et lite vann på ene siden av huset, og havet på den andre. Arealet de ønsket min hjelp til lå på forsiden, med sol hele ettermiddagen og kvelden, og nydelig utsikt over fjorden.
En liten gruslagt plass hvilende på grunnmurene til eierens barndomshjem. Supersjarmerende og viktig å bevare tenkte jeg med en gang!! :-) Viktig å bevare var også de små bergknausene som stakk opp enkelte plasser på grusplassen. Eierne ønsket seg en skjermet uteplass til grilling og avslapping. Vinden tar ofte godt nede ved fjorden, så det ble viktig å finne løsninger som gav lune sitteplasser, og le mot været, uten at utsikten ble forstyrret.

Jeg ønsket å lage en uteplass som passet til husets arkitektur, og som plukket opp de eksisterende materialene. Et stilrent, lettstelt og loungepreget uterom med ulike skjermede soner. Nivåforskjeller, ulike materialer som stein, lerketre, og malte sorte flater skulle skape dynamikk, men også balanse og helhet. Sammen med lettstelte planter og dekorativt bladverk skapes et frodig og avslappende uterom i forlengelse av huset. En deilig uteplass til eierne og deres barn og barnebarn. Nye gjerder i ulike høyder skjermer nå både mot vind og innsyn, og med glassfelter på toppen blir ikke gjerdet for massivt, samtidig som man kan stå i le ved kjøkkenbenken å se utover fjorden. Eller, man kan sitte skjermet i sittebenken og nyte solnedgangen.

De små knausene ville jeg gjerne integrere i terrassen, og de dyktige snekkerne tilpasset treverket slik at dette ble en fin detalj på uteplassen. I sprekkene i berget passet det fint med sukkulenter som trives der det er skrinn jord, og tørre forhold.

En lun hagestue med utsikt både til sjøen og vannet var et element jeg tidlig tegnet inn i min designplan. Bakveggen skjermer mot innsyn til uteplassen fra nabohuset, og bade seiltak og glassvegger skjermer mot vind og vær. Ved å sette inn et stort glassfelt ved siden av peisen, kan man sitte i sofaen og nyte utsikten mot hagen og vannet, samtidig som man har peiskosen ved siden av. Stråhatter på veggen skaper sommerstemning, og behagelige loungemøbler har tekstiler som tåler godt både sol og regn.

Om de ønsker, kan eierne senere montere fast tak i glass eller plater, samt sette inn foldedører i front. Med tett (avtagbart) seiltak, og tette vegger på flere sider, blir det fort behagelig varmt om man benytter den mobile gasspeisen i hagestuen. Gasspeisen har hjul, og kan derfor også benyttes ved spiseplassen ved behov. Levende lys og flammer i peisen gir alltid god stemning, både inne og ute.

«Broen» mellom terrassen og hagestuen tegnet jeg i treverk i grove dimensjoner, og montert på høykant. Malt i samme mørke farge som huset blir den en spennende kontrast til terrassedekket for øvrig. Materialmiks er viktig for å skape et spennende uterom.

Helt fra starten var det viktig at steintrappen og grunnmuren fra eierens barndomshjem ble integrert i designet mitt. derfor trakk jeg treterrassene noe tilbake, slik at murene fikk være synlige, og bli et dekorativt element. I og med at det her var ønskelig å komme litt opp i nivå, for å få enda mer utsikt, var det bare positivt å la tredekket ligge oppå murene.

Hvem drømmer ikke om et praktisk kjøkken ute i det fri…? Her satte jeg inn en vask også. Blandebatteriet er koblet til hageslangen, noe som gjør det enkelt å demontere ved sesongslutt. En slitesterk benkeplate er superpraktisk ute! Denne er i dekton. Sort med struktur. Over kjøkkenbenken ønsket jeg et praktisk hyllesystem. Organize er norsk design, og passet perfekt til urtepotter, oppheng, og variert oppbevaring.

På terrassedelen ønsket jeg å få til en sosial sone med plass til mange rundt bordet, samt gode stoler til avslapping i solen. Bord med innebygde ileggsplater gir mulighet for utvidelse, og ved behov kan sittebenken gi ekstra sitteplasss ved bordet også. Om kun kort tid vil terrassen som er i samme materiale som på husveggen (sibirsk lerk, behandlet med jernvitrol) få samme sølvgrå nyanse som på bordkledningen, og uteplassen vil gli enda bedre inn i omgivelsene. Det flotte rognebærtreet har store dekorative blader, og til høsten vil det stå i lekker kontrast til det sorte og grå huset når bladene blir orange, og det kommer masse røde bær på det.