AUTUMN TABLE SETTING

ENKELT HØSTBORD OG DEILIG GRYTE

Høsten er en koselig årstid hvor vi oftere samler venner og familie rundt spisebordet når været er ruskete utenfor. Bordet blir ekstra fint i skymingen med levende lys, pynt fra naturen, og fyr i peisen som bakgrunn.

Jeg tar alltid frem de mørkere tonene denne tiden på året. Vaser og lysestaker i mørk keramikk, horn, og sotet glass skaper varm og fin stemning.

Ute på terrassen har Ormedruen fått fine høstfarger, og et enkelt blad fra denne på servietten er alt som behøves. Less is more ikke sant ;-)

Forrige uke fant jeg en liten hasselnøtt-formet skål hos Hm Home. Dekorativ, og perfekt til å ha bordkrydder i både nå på høsten og til jul. De hadde en større også om man trenger noe å ha julegodt i for eksempel ;)

Linservietter er alltid elegant, og de trenger jo ikke å brettes så avansert heller. Krukkene med lokk fant jeg hos Kid, og hvorfor ikke servere gryten i de… Likte så godt teksturen og den matte overflaten på disse. Jeg har en på salongbordet med lighter og fyrstikker i også. Praktisk dekor ;)

Så fin topp på nøtteskålen! Hell i maldonsalt eller grovkvernet pepper slik at gjestene kan krydre maten etter ønske.

Nydelige farger på bladene ute nå!  Blir fin dekor på bordet., helt gratis!

En gryte som står og godgjør seg i ovnen i mange timer er så enkelt, og så fantastisk godt. Denne helgen tok vi fram en favorittoppskrift her hjemme. Langtidskokt chili con carne <3

Her bruker vi både kvernet kjøtt, og høyrygg av okse. Etter tre-fire timer i jerngryte i ovnen blir kjøttet fantastisk mørt! Gryten er smakfull, godt krydret, og den metter godt.

Oppskriften fant vi på NRK sine matsider, og den bør dere teste ;)

Vi har justert litt på den her hos oss, så om dere vil teste vår versjon, så kommer oppskriften her:

2 løk

3 fedd hvitløk

700 gram høyrygg av okse

400 g karbonadedeig

400 gram grovhakkede tomater

0.33 liter mørkt øl (stout)

2,5 dl nybrygget kaffe

325 g tomatpurè

4,5 dl kjøttbuljong

3,5 ts chilipulver (eller litt mindre ;) )

1 ss spisskummen

1 ss kakaopulver

1 ts oregano

1 ts kajennepepper

1 ts koriander

1 ts salt

400 g kidneybønner

300 g svarte bønner

2 ferske røde chili

frisk koriander

Tilbehør:

Brun ris, sprø fullkorns-tortillalefser (stekes i tørr stekepanne noen minutter på hver side), og rømme

Bilder: Therese Knutsen

Slik gjør du:

Skjær kjøttet i terninger. Brun kjøttet, og deretter karbonadedeigen. Krydre med salt og pepper. Legg til side.

Surr løk og hvitløk mykt på middels varme i en stor jerngryte. Tilsett de tørre krydderne og surr litt til. Ha i kjøttet og karbonadedeigen.

Hell over øl, og deretter hakket tomat, tomatpurè, kaffe og buljong.

Ha på lokk, og la gryten stå i ovnen i ca. 3 timer.

Før servering tilsettes bønnene, finhakket chili( uten frø) kakao og frisk hakket koriander.

Strø over mer frisk koriander til slutt.

Enjoy!

Therese

No Comments

Post a Comment