GARDEN DESIGN

LITEN TERRASSE, STORT POTENSIALE!

Hagedesign By Therese Knutsen 4

Forrige uke jobbet jeg blant annet med denne terrassen. Ikke det helt store arealet, men absolutt nok til å skape et funksjonelt og avslappende uterom :-)

Garden design By Therese Knutsen 2

Eieren, som bor her alene, ønsket seg litt mer skjerming mot fellesarealet foran terrassen, plass til en liten grill, gode sitteplasser, og en løsning som gjemmer den store putekassen.

Gardendesign By Therese Knutsen

Eieren av terrassen ønsket også skjerming fra viften og vinduet i veggen på nabobygget, i tillegg til et frodig plantekar i front av terrassen som skal definere boligens private uteplass mot det tilstøtende fellesområdet. Plantene som er valgt her kan beskjæres og trimmes til passe høyde, og oppleves ikke like innestengt som et høyt gjerde/levegg. Levegg er kun benyttet på et liten del av fronten, og den er i tillegg bygget i transparent spileverk.

Garden design By Therese Knutsen 22

Noen generelle tips når uterommet skal planlegges :-)  :

Funksjonalitet!

Det viktigste å tenke på når man planlegger er hvordan man ønsker å bruke uterommet. Er det først og fremst en visuell hage som skal nytes innenfra, eller, er det et sted man ønsker å ha gjester på besøk, slappe av etter en hektisk dag, et sted hvor barna kan leke trygt, eller kanskje er det litt av alt dette …? :-) Sett opp en liste over ønsker og behov i forkant av planleggingen.

Utsikten innenfra!

Størsteparten av året oppholder vi oss innendørs her i landet, så det er viktig å tenke på hvordan utsikten til hagen/uterommet blir innenfra også når man planlegger.

Belysning!

Tenk over hvordan hagen belyses. Ved å belyse planter, trær, og andre elementer, blir utsikten mer spennende både ute og sett fra rommene inne. Det skapes også fin dybde i uterommet, og det blir lettere å orientere seg ute etter at det er blitt mørkt.

Oppbevaring!

Spesielt små uterom krever smarte oppbevaringsløsninger. Plassbygd oppbevaring i sittebenker med lokk. Skap som kan skjule gassflasker, hageredskaper, leker og lignende. Dette henger tett sammen med det første punktet her, nemlig hvem, og hva uterommet skal brukes til.. Om alt får sin faste plass, er det mye enklere å holde orden.

Planter!

Velg både sesongplanter og vintergrønt i plantekasser/bed og potter slik at hagen er frodig hele året. Bruk planter med ulike høyde, variert bladverk, struktur og fargenyanser for å skape variasjon. Liker man å stelle mye med planter og blomster, eller ønsker man et mest mulig vedlikeholdsfritt uterom? Dette er viktig å ta stilling til før man velger planter.

Gardendesign By Therese Knutsen91

Tips! Sittebenkene her er dype nok til å være behagelige loungemøbler, men også høye nok til å fungere godt om man vil sette spisebordet foran slik at man får plass til flere enn man har stoler til. :-) I tillegg har den innebygde putekassen blitt en ekstra sitteplass hvor man kan slappe av i ettermiddag/kveldssolen.

Garden design By Therese Knutsen 14,5

Les forklaringene ved bildene for mer informasjon. Kanskje vil det gi dere litt inspirasjon eller noen ideer til deres uterom..? :)

Garden design By Therese Knutsen 7

Bruk gjerne ulike typer materialer, men pass på at det ikke blir alt for mange, slik at uttrykket blir rotete. Ta igjen samme materialene flere plasser for å skape balanse og harmoni. Her myker treverket opp de harde materialene som flis og betong, og plantenes organiske former bryter mot de rette linjene.

Garden design By Therese Knutsen 6

Planter som stikker opp bak en vegg/mur…, gir fin dybdeeffekt.

Lysbilde3

Terrassesystemet avbildet over, fra Mirage, er genialt og kan legges på alle typer underlag. Les mer om dette HER. Fagflis-kjeden har stort utvalg her i Norge. Når det gjelder treverk utendørs vil jeg varmt anbefale Møre Royal, som er kokt i pigmentert olje, noe som gjør det vedlikeholdsfritt, gjennomfarget, og stabilt. Selv spilene vil ikke vri seg over tid. Supert ikke sant? :)

Garden design By Therese Knutsen 12

En»drager» over terrassen er dekorativ, og holder på plass en liten levegg som skaper dybde på terrassen. Her henger en utendørslampe som med enkle grep kan flyttes etter behov. Henger den over plantekassen belyser den plantene og blir en dekorativ «lykt», og henger den over bordet gir den behagelig og funksjonelt lys på sensommerkveldene.

Garden design By Therese Knutsen 11

Skapet gir oppbevaring, men blir samtidig et fint arbeidsbord når det skal grilles, i og med at høyden her er 90 cm (samme som en kjøkkenbenk)

Garden design By Therese Knutsen 10// Design og illustrasjoner: Therese Knutsen //

Den mørke fargen på murveggen blir en fin kontrast til treverk, planter, og hvite plantekasser, samtidig som den harmonerer med kundens eksisterende sorte utemøbler og potter.

Liten terrasse, men, nå virker den både romslig og innholdsrik! Behovsanalyse og god planlegging er tingen!  :-)

Ha en fin mandagskveld!

Therese

4 Comments
 • Toril

  5. april 2016 at 12:16 Svar

  Her var det masse inspirasjon. Liker stilen din. Ideen med innebygd putekasse med tak over var smart. De putekassene er jo så nødvendig i dag og så forskjellige. Her blir det sitte- legge fra seg plass i tillegg. Og store smale blomsterkasser som deler opp som en vegg er flott. Går for den.
  Toril

  • Anonym

   13. april 2016 at 13:07 Svar

   Så kjekt at du blir inspirert Toril :-)
   Ha en fin dag!
   Therese

 • Susie D

  10. april 2016 at 11:40 Svar

  Kjempefint :) jeg skjønner veldig godt at folk benytter seg sv eksperter som deg til å finne på gode kreative løsninger. En dag, når budsjettet strekker til, så skal vi få orden på skogshagen vår :) gleder meg!

  • Anonym

   13. april 2016 at 13:09 Svar

   Hei Susie,
   Så hyggelig å høre at du liker det jeg gjør :-) Bare å ta kontakt om du ønsker hjelp. Høres spennende ut med skogshage!

   Ha en fin dag!
   Therese

Post a Comment