TIME TO CELEBRATE

FANTASTISK FRISK VÅRDESSERT!

– MINI PAVLOVA MED PASJONSFRUKT- OG LIMECURD –

Først og fremst tenkte jeg på påsken når jeg laget denne friske gule desserten, men etter å ha smakt på resultatet må jeg si at dette blir en suksess absolutt hele året! ;-) Mmmm!

Det ble en del ulike elementer å lage, men ingenting er vanskelig eller tidkrevende. Og uansett…, helt klart verdt arbeidet!!! Passer både til 17- mai, konfirmasjoner, og bryllup  :-)

Dette trenger du:

PAVLOVA:

(ca. 10 mini-pavlova)

4 eggehviter (romtempererte)

2 dl sukker

1 ss. maizenastivelse

1 ts. eddik eller sitronsaft

Sett ovnen på 125 grader.

Tips! For et ekstra bra resultat når du lager marengs, la eggehvitene stå i romtemperatur uten tildekking natten over før de piskes, så litt fukt fordamper.

Pisk eggehvitene til stivt skum, ha i sukker litt etter litt og pisk videre i 3-4 minutter, til glansede topper. Pisk også inn maizena og eddik/sitron.

Bruk en sprøytepose, og lag først en liten «platform» på ca. 8cm i diameter, og fortsett med å lage kanten så høy som du ønsker.

Stek marengsene i 75 minutter. Lukk ikke opp ovnsdøren under stekingen, og heller ikke etter at steketiden er over. Skru av ovnen, og la marengsen avkjøle seg sammen med den.

PASJONSFRUKT- OG LIMECURD:

3 pasjonsfrukt

25 g meierismør

0,75 g sukker

1 egg

1 eggeplomme

Revet skall av 1 stor lime

Saften av 2 lime

Skrap ut fruktkjøttet av pasjonsfruktene og kjør de raskt i en blender/stavmikser for å knuse stenene. Sil deretter fruktjuicen for å få bort stenene.

Smelt smøret i en kasserolle og ha i sukker, eggeplomme, egg, limesaft, limeskall og pasjonsfruktjuicen. Sett kasserollen over vannbad, og rør hele tiden til det tykner.

Hell curden på sterile glass om du ønsker å oppbevare den en stund, eller om du ønsker å gi den bort ;)  Skal du derimot bruke den samme dag, eller dagen etter, kan den avkjøles i en skål i kjøleskapet etter at den er blitt avkjølt til romtemperatur på benken. Dekk skålen med plastfolie før du setter den i kjøleskap.

VANILJEKREM:

3 dl helmelk

3 eggeplommer

Frø fra en vaniljestang

100 g sukker

2 ss maizena

3-4 dråper romessens (kan sløyfes)

Kok opp melk og frøene fra vaniljestangen.

I en bolle pisker du sammen eggeplommer, (romessens), sukker, og maizena.

Hell den varme melken forsiktig over eggeplommeblandingen under kraftig pisking.

Hell alt tilbake i pannen og varm under kraftig røring til kremen tykner. Avkjøl i kjøleskap med plastfolie tett på overflaten. Dette hindrer «snerk» på kremen.

Foto © Therese Knutsen

SJOKOLADESAUS:

Til 4 porjoner:

2 dl fløte

60 g 70% sjokolade grovhakket

Varm opp fløte og sjokolade til sjokoladen har smeltet, og sausen har tyknet litt. Må ikke koke!

Hell sausen i en liten mugge, eller i tomme eggeglass nå i påsken ;) Serveres lunken.

CRUNCH:

Mandelflak og kokosmasse ristes på middels varme i en stekepanne  til det er gyllent.

Ved servering:

En pavlova toppes med 1 stor ss. vaniljekrem, 2 ss. pasjonsfrukt og lime-curd, og pyntes med crunch av mandler og kokos, samt spiselige fioler om du ønsker. Helt til slutt helles den varme sjokoladesausen over.

Smaker himmelsk!

ENJOY!

Therese

No Comments

Post a Comment