TV GARDEN DESIGN – 2022

BARNEVENNLIG OG SOSIALT UTEROM INNDELT I SONER

Ett av to nye hageprosjekter sammen med Tv2 i årets Tid for hage-sesong. :-)

En småbarnsfamile har renovert et eldre hus innvendig samt lagt ny kledning utvendig. Nå stod uteområdet for tur, og de ønsket seg et hagerom inndelt i flere soner. Sosiale soner skjermet for vind og innsyn, plass til odling av spiselige vekster, sone med utekjøkken og romslig spiseplass, samt en adskilt sone hvor de to aktive jentene på 4 og 8 år i kunne leke og ha venner på besøk. Å kunne sitte ute under tak i all slags vær stod også på ønskelisten til familien.

Hagen bestod av to nivåer. Det laveste nivået passet fint til utekjøkken og spiseplass. Her var det nærhet til skyvedører som ledet inn i husets kjøkken og stue. I tillegg var det god plass til en adskilt sone til barna på dette nivået. Ved spiseplassen var det vindfullt og åpent ned mot naboene, så her designet jeg en dekorativ og praktisk levegg. Denne leveggen besto av to store metallplater plassert i trerammer med fotokunst trykket på begge sider. Familien kunne da snu platene om de ønsket variasjon i motivene.

3D modell av hagedesign

Det øverste nivået i hagen hadde en stor gammel betongbrønn som familien ikke visste hvordan de skulle skjule. Brønnen ble sikret og vi støpte et nytt plant dekke. Her ønsket jeg nemlig å plassere et smart flerbruksrom. ;) Et drivhus med transparente glassvegger og glasstak var en perfekt løsning her! I drivhuset kan familien sitte i le for vind og vær hele året! Se utover hagen og utsikten, slappe av i dype loungemøbler, samt dyrke egne grønnsaker og grønne vekster. Hagestue og veksthus i ett! :-) Jeg satte inn to biopeiser i drivhuset som vil gi god varme på kalde dager uten å avgi røyk eller farlige gasser i rommet.

Tips! Et glasshus lager ikke store skyggepartier i resten av hagen slik en hagestue med tette vegger vil gjøre, samt at det ikke virker ruvende på tomten i og med at man kan se rett gjennom det. 

Et par trinn lavere ned på tomten ønsket jeg en hyggelig bålplass hvor familien kunne grille pølser og poppe popcorn. Et knitrende bål skaper også god atmosfære i hagen og lyser opp når kveldsmørket faller på.  «Bålpannen» laget jeg av en Justeringsring og en Topplate fra Basal. :-)

Tips! Et vedfyrt bål bør plasseres litt bort fra huset og resten av hagen slik at røyken ikke blir plagsom inne i huset eller legger seg i resten av uteområdet.

– Førbilde –

Uteområdet hadde allerede en nylagt terrassedel og den tok jeg utgangspunkt i og arbeidet videre med i utformingen av de andre sonene i hagen. Jeg ønsket også å beholde en godt etablert granhekk samt andre velvokste busker og trær rundt tomten.

Tips! Behold noen friske og etablerte busker og hekker på tomten slik at hagen oppleves frodig og velvokst selv om den er «ny». 

– Designplan –

Inne i drivhuset står gode loungemøbler, men både disse og spisemøblene er valgt med tanke på at man kan endre på bruken av drivhuset etter behov. Skal man ha middagsgjester og det meldes regnvær kan man enkelt bytte om slik at spisebordet får plass under tak i drivhuset! :-) De doble dørene i drivhuset brukt her gjør ommøblering enda enklere ;)

Tips! Velg utemøbler som ikke er for tunge. Da kan man enkelt flytte rundt på de etter behov. 

Betongmuren/brønnveggen som vendte mot huset var skjev og mosegrodd, derfor jeg ønsket å gjemme den ved hjelp av treverk i ulike formater. Her designet jeg også et vannelement over to nivåer, et plantekar, samt en deilig dyp og «svevende» dagseng med planter under setet.

Alt treverket som er valgt til dette prosjektet skal bli naturlig grått slik som fasaden på huset også blir etter noen år med eksponering fra været og årstidene, men jeg ønsket å tilføre variasjon og dynamikk gjennom bruk av ulike former og teksturer på de ulike treelementene. Terrasser og benker er vanlig glatt trykkimpregnert materiale og det samme er de dekorative leveggene. Men, leveggene fikk et spennende utrykk ved at trebitene ble brukt med den grove kuttflaten ut, og montert på samme måte som treshingel/trespon. Her ble jeg litt inspirert av kledningen på norske stavkirker :-)

Granhekken mot naboen øverst på tomten hadde et åpent felt hvor plantene var blitt dårlige. Her satte jeg inn en levegg med samme utrykk som leveggen ved spiseplassen. På denne måten kunne jeg bevare den fine etablerte hekken og samtidig skape en helhet ved å bruke samme type levegg der oppe til å tette hullet i hekken.

Tips! Bruk samme materialer og utrykk flere steder i uteområdet slik at hagen får en harmonisk og helhetlig stil.

Planter, materialer og farger i denne hagen er valgt for å komplimentere og videreføre farge og materialbruk inne i boligen. Lyst treverk, moderne betongelementer, grønne planter, og detaljer i samme skandinaviske stil som eierne har valgt innendørs er også brukt i uteområdet. På den måten skaper man flyt og harmoni mellom inne og uterom.

En «svevende» deilig dagseng til avslapping og soling plasserte jeg i den delen av hagen hvor solen er mesteparten av dagen/ettermiddagen.

Dagsengen hviler på berget på den ene siden, og under ønsket jeg en frodig beplantning. Et ekstra fint element her ville være å montere ledbelysning under setet som vil lyse opp plantene på kveldstid og skape atmosfære i hagen.

På nivået over dagsengen ønsket jeg at familien skulle få et stort plantekar til dyrking av grønnsaker og urter. Det er ikke bunn i dette karet slik at plantene og det fine treet i midten vil ha god plass til røttene sine. Treet, en Vierpære vil gi urter og grønnsaker litt skygge etter hvert som det vokser seg større. Det er bra siden spesielt urter ikke trives så godt i full sol!

Familien ville gjerne ha et vannelement i hagen, og her designet jeg en vannrenne på øverste nivå hvor vannet sakte ledes ned i et hull, og deretter  ut i et lavt vannfall som ender i betongkaret på nedre nivå. Vannfallet er så lavt at det ikke skaper støy, men en beroligende lyd av rennende vann.

Tips! Et vannelement i hagen bør ikke ha for kraftig vanntrykk, eller for høye vannfall. Da vil lyden av vannet fort bli ubehagelig støy i stedet for behagelig og beroligende klukking fra rennende vann.

Bilde 1:To små trebåter fikk seil av fine Hostablader som jeg plukket i hagen og de seilte sakte fremover i vannrennen. Morsomme å leke med for de to jentene i familien.

Bilde 2: Leveggene får et fint skyggespill når solen vandrer over treshingelen.

– Førbilde –

Det gamle hellelagte området ved den eksisterende terrassen passet fint som lekeareal for de to aktive jentene i familien. Her fjernet vi det meste av betonghellene og jeg ønsket å få til et flerbruksområde for barna. En levegg mellom lekesonen og spiseplassen vil gi barna et skjermet område å leke på for seg selv, og sammen med vennene sine. En organisk formet treterrasse ble bygget ut fra husveggen og koblet til den eksisterende terrassen. Foran denne terrassen ønsket jeg mykt gress. fordi jeg i dette området skulle ha en liten «pergola» med ringer til å turne i. Nærmest dagsengen ble det lagt grus med store tråkkheller. Et spennende område av hagen med ulike materialer på bakken. Noe som gir denne sonen et mykt og bølgende uttrykk sammen med det mosegrodde berget som var her fra gammelt av.

Barna har fått erteplanter som kan klatre på et espalier på veggen, og videre opp på «pergolaen» hvor hengestolene er montert. På sensommeren kan jentene høste selvodlede sukkererter her. :-)

Bilde1: Et trillebord kan brukes til så mangt ;) Her ønsket jeg å lage en iskremkiosk til barna, men om det er behov for et avlastningsbord ved spisebordet, eller kanskje en barvogn trengs en fin sommerkveld når man har gjester, da kan vognen enkelt få nye funksjoner.

Bilde 2: En miks av myke og harde materialer i organiske former. Praktisk med mykt gress under turnringene, Treterrassen gir rom for lek og plass til trillevognen som kan være iskremkiosk, plantebord, etc., og den hellelagte grusgangen leder vei til den fine dagsengen. Sammen blir dette området både dekorativt og funksjonelt! :-)

– Førbilde –

Leveggen skaper rom i uterommet og gir barn og voksne egne soner i hagen. Overgangen mellom den eksisterende og den nye treterrassen ble sømløs og på samme nivå.

Treshingelen ble et dekorativt element i seg selv, men også en fin bakgrunn for plantene. Som denne vakre Vilmorinrognen.

– Førbilde –

Den eksisterende terrassen ble et mer skjermet og frodig område i hagen ved hjelp av levegger, soneinndeling og mengder med grønne vekster.

Varmepumpen ble flyttet til en annen side av huset slik at det ble plass til et funksjonelt utekjøkken og rom til grillen deres på veggen under vinduene. Utekjøkkenet fikk både lukket og åpen oppbevaring, store arbeidsflater, samt en praktisk vask.

Tips! Finn et egnet sted ute av syne hvor du kan parkere grillen når den ikke er i bruk. Grill er vanligvis ikke et smykke man ønsker som fokuspunkt i hagen elle et element man ønsker å se på innenfra ;-)

Beplantingen jeg valgte til denne hagen er enkel å vedlikehold siden familien ønsket dette. Vekstene fyller alle sansene i form av ulike teksturer, former, dufter og smaker. De ønsket ikke mye blomster, derfor valgte jeg ulike grønne nyanser og variasjoner i tekstur og form på bladverk til å skape et frodig og dynamisk utrykk. En miks av enkle stauder og vintergrønt som vil gi bed og krukker et frodig utseende hele året uten at det kreves mye stell. Plantene varierer også i nyanser fra lys grågrønn, frisk lys grønn og over i mørkere nyanser.

Planter og trær komplimenterer også eksisterende vekster og det vil være et poeng at familien fortsetter å rydde opp i allerede etablerte vekster og hekker slik at disse kan fortsette å være en naturlig del av den nye hagen.

Plassbygde levegger i værbestandig aluminium spesialdesignet til denne hagen. En fantastisk måte å skape personlig preg og et lekent uttrykk i uterommet. Kunst passer like godt ute som inne, og disse platene tåler å være ute hele året!

Herlig vår/sommermotiv på leveggene inn mot hagen . 

Motivene som ble trykket på den siden som vender ut mot veien! Nærbilder av høstblader. Metallplatene kan nemlig snus slik at dette motivet kommer inn mot hagen.  Høstbladene passer jo fint som motiv i hagen gjennom høst og vintermånedene ikke sant? :-)

Tips! Fotokunst trykket på store metallplater blir en dekorativ måte å skjerme mot innsyn og vind i hagen. Platene kan også henges på vegg ute som dekorativ billedkunst. Fotokunst til dette prosjektet er fra:  Cathrin Foto

Utekjøkkenet ble en kombinasjon av en ferdigkjøpt åpen kjøkkenmodul og en plassbygd del med innebygd vask. Dørfrontene ble bygget i værbestandige fasadeplater i fiberbetong. Benkeplatene er bestilt på mål, i fiberbetong.

Deilig å ha ulike soner i hagen. Her fikk familien både spiseplass, dagseng/avslappingssone under åpen himmel, lekeområde, bålplass, samt en deilig stille lounge under tak i drivhus/utestue.

Sofa/seng og frodig beplantning inne i drivhuset. Dette er også et perfekt rom for barna i familien å overnatte i sammen med vennene sine, ikke sant?  Biopeisene gir god varme på kjølige dager og kvelder.

Utsikten fra den koselige sittegruppen inne i drivhuset. Frodig beplanting og sprakende ild i bålpannen.

Ved inngangen ble det plass til et praktisk plantebord hvor det bugner av såpotter, frø, og små hageredskaper. Og, ved siden av strekker tomatplantene seg mot taket og vil gi familien søte saftige tomater hele sommeren. :-)

Design © Therese Knutsen Foto: Therese Knutsen og Pandora Film AS

Mer informasjon om programmet og om materialer/produkter brukt i dette prosjektet finner du HER! Du finner også video og bilder fra denne hagen på min instagram @bythereseknutsenno

Håper du har fått noen ideer og litt inspirasjon til uterommet! :-)

 

Therese

 

 

No Comments

Post a Comment