TV GARDEN DESIGN – 2022

FRODIG OG FAMILIEVENNLIG HAGE MED GOD PLASS TIL ODLING, SOSIALISERING, OG LEK

Sesongens andre hageprosjekt sammen med Tid for hage på Tv 2 :-)

Denne nyetablerte småbarnsfamilien ønsket seg et sosialt og skjermet uteområde med plass til sosialisering, lek, og odling av frukt, urter og grønnsaker.

Et stort ønske var å få et område under tak hvor de kunne sitte ute selv om det regnet. En åpen plassbygd pergola med tett tak ble løsningen.  Jeg designet en mobil veggløsning i den verste vindretningen som ville gi le når den var lukket, men som også kunne åpnes på stille dager for å slippe inn lys og gi utsyn over frukt/grønnsakshagen på siden av huset. En stor gasspeis ville gi god varme når familien skulle slappe av i loungemøblene under taket. Så deilig å sitte og høre regnet tromme på glasstaket! :-)

Deler av det flate plenarealet foran terrassene ønsket jeg å beholde slik at familien kunne spille kubb og andre hagespill. Plenarealet mot tomtegrensen ønsket jeg derimot å gjøre litt mer spennende ved å lage små kuperinger (hauger) med beplantning og blomstereng imellom og med en bakvegg av dekorative cortenstålplater som dekorativ skjerming mot naboen. De duvende kuperingene med blomster og planter imellom samt de fine rustne veggene med bjørketrær foran skulle også bli fin og frodig utsikt sett innenfra kjøkken/allrom. Videre beplanting (blomstereng) mellom haugene ble opp til familien videreføre selv da vi kun hadde fire dager til rådighet, samt at det tar tid å få en blomstereng til å vokse frem. ;)

Den stenlagte innkjørselen hadde ingen avskjerming mot hagen, så her ønsket jeg å få til en løsning som gav familien et mer privat uterom uten innsyn fra veien og naboene rundt. Ved å sette opp levegger i ulike materialer og med litt overlappende plassering fikk familien privatliv samtidig som skjermingen ble et dekorativt og dynamisk element. Eksisterende belegningsstein foran huset ble erstattet med behagelig tregulv. Terrassen ble hevet slik at den kom på nivå med gulvet inne, noe som skapte en flytende overgang mellom gulvet inne og ute. Høydeforskjellen på tomten gav mulighet for å få til små nivåforskjeller mellom plenarealet og de to nye terrassene. Utenfor terrassedøren som leder inn til kjøkken/allrom ble det naturlig å plassere et lite utekjøkken med pizzaovn og et stort sosialt spisebord. En loungeavdeling med tak ble plassert der kveldssolen er i sommermånedene.

Jeg utformer stort sett alltid flere løsninger enn vi kan klare å gjennomføre på kun fire dager i Tid for hage programmet, så familien har fått designtegninger fra meg med forslag til et enkelt takoverbygg som de selv kan sette opp over spisesonen, samt andre løsninger de kan arbeide videre med fremover!. Redskapsod bak pergolaen, utvidelse av grønnsakshage, drivhus, og videre beplanting av bievennlig blomstereng i hagen.

– Førbilde –

Hagens eksisterende trær ønsket jeg å beholde. Etablerte trær og vekster skaper ekstra karakter og frodighet, og trær bruker jo flere tiår på å vokse seg så store.

Tips! Bruk alltid tid på å planlegge hvilke eksisterende planter og trær du kan ta vare på eller forsiktig flytte på når du planlegger et uterom. Ekstra viktig om du skal bygge nytt. Markér trær og vekster som kan beholdes og vernes på tomten i byggeprosessen.

– Designplan –

Pergolaen ble bygget et par trinn opp fra plennivået. Dette gav ekstra skjerming fra naboer på baksiden, samt at det skaper fin variasjon og dynamikk i hagen når sonene ligger på ulike nivåer. Pergolaen har glasstak og fall bakover slik at regnvann og snø kan renne av.

Tips! Husk at det bør være minst 5 graders fall på en pergola/utestue med tett tak slik at regnvann renner bort. Konstruksjonen må også være kraftig nok til å tåle snølast vinterstid! 

Vinden tok mest på ene siden av pergolaen så her designet jeg en levegg med lameller som kunne åpnes og lukkes. På vindfulle dager kunne man lukke helt, og ellers variere åpning etter ønske om lysinnslipp og utsyn mot frukt/grønnsakshagen.. (Også en fin funksjon at de kunne lukke leveggen ved behov for skjerming mot innsyn fra naboer eller bruke den som solskjerming)

Flere steder i hagen plasserte jeg ut store stener. Stener skaper et naturlig preg og ble en fin brytning/kontrast mellom de bygde terrassene og plenarealet. Fargespillet i den lokale steinen (Fyllitt) passet perfekt til detaljene i rustent cortenstål og til de andre materialene og fargene i hagen.

– Førbilde –

Tomten rundt huset og i hagen var stort sett bare flat plen og belegningssten, og derfor ønsket jeg å tilføre nivåer og litt mer duvende landskap i deler av uterommet. Terrassene kom et par trappetrinn opp, og mot grensen bygget vi opp jordhauger som deretter ble dekket med gress. Her planla jeg at at familien senere kunne  plante bieblomster mellom haugene slik at man får en duvende blomstereng å se på innenfra og fra terrassene foran huset.

Fint med duvende kuperinger i bakkant av den flate plenen og terrassene. Den store terrassen fikk i tillegg en organisk utformet kant som sammen med de avrundene planteringssonene gav hagen det myke og naturlige uttrykket jeg ønsket å skape.

En annen tanke bak det duvende området i hagen var at det ville være morsomt for barn å leke der. En huske ble hengt opp i et tre ved tomtegrensen sammen med et koselig barnetelt og en liten gul badebalje til vannlek og barkebåtseiling. Teltet fikk flere ekstra «teltstenger» på utsiden hvor det ble plantet sukkererter.

Tips! Sett opp et canvastelt i hagen og fest sammen ekstra «telstenger» i tre på utsiden av teltduken. Plant erteplanter ved hver trepinne/teltstang og la de plantene klatre oppover. På den måten får man et magisk telt med levende vekster som utover sommeren vil bre seg utover, og som på sensommeren vil bugne av erteskolmer som barna kan høste og kose seg med.

Familien ønsket seg en vedfyrt pizzaovn og en liten arbeidsplass til matlaging ute. I og med at kjøkkenet var like innenfor var det ikke nødvendig med et fullt utstyrt utekjøkken her. En levegg ble satt opp i forlengelse av husveggen for å gi ekstra le mot vinden som ofte kom ved dette hushjørnet, og i forlengelse av den leveggen satte vi opp armeringsjern som klatrestativ til en fantastisk vintergrønn kaprifol. Denne ble også valgt fordi blomstene har vakre gule blomster som passet til hagens fargetema, og fordi blomstene dufter fantastisk på sommerkveldene når man sitter ute.

Tips! Plant kaprifol helt i nærheten av sittegruppene i hagen slik at den nydelige duften fra blomstene kan nytes på sommerkveldene! 

Denne hagen fikk et friskt og solgult fargetema! Fargevalget ble tatt med utgangspunkt i familiens farge og materialvalg inne i huset. Favorittfargen gul gikk igjen i mange detaljer inne, og ble derfor videreført til detaljer og blomster i hagen. Familien hadde allerede plantet noen gule blomster i hagen, og disse ble varsomt flyttet og integrert i de nye planteringsområdene. Ved å benytte samme materialer og farger i innendørs og i utrommet får man et sømløs og helhetlig uttrykk. Skillet mellom inne og ute viskes ut og man opplever ro og harmoni.

– Førbilde –

På førbildet over ser man hvor ettermiddag/kveldssolen var i hagen. Dette var med på å avgjøre plasseringen av pergolaen og spisegruppen når jeg jobbet med løsningene i denne hagen. Spisebordet og loungegruppen under pergolaen ville beholde solen lengst under sommermånedene og det er jo en fordel å tenke på når man planlegger uterommet her i nord hvor man gjerne vil ha varmen fra solen så lenge som mulig.

Tips! Bruk tid på å finne ut hvordan solen flytter seg i hagen din slik at du kan plassere de ulike sonene/rommene på rett sted, og slik at du kan planlegge hvilke planter og trær som vil trives hvor med tanke på sol- og skyggeforhold.

Treet som er plantet i et hull i terrassen ved siden av spisebordet er en Hegg. Hegg har fantastiske duftende hvite blomster på våren. Så deilig å sitte under treet og snuse inn blomsterduften, eller åpne kjøkkenvinduet og få duften av vår inn i kjøkkenet. Familien har fått tegninger fra meg slik at de selv kan få bygget pergola/tak over spiseplassen også. Vi rekker jo ikke å bygge alt på kun 4 dager ;)

Inne i huset hadde familien møbler i lys eik, blant annet de klassiske y-stolene til Hans Wegners rundt spisebordet.. Dette tok jeg med i betraktningen når jeg valgte spisegruppe til uterommet. Stolene her har samme linjene som Y-stolen, og treverket i bord og stoler har samme nyanse som møblene innendørs selv om utemøblene er i sertifisert teak og tåler å stå ute hele året med riktig pleie. De gule metallstolene hadde familien inne som ekstrastoler, og de er enkle å flytte rundt på etter behov både inne- og utendørs. En herlig gul fargeboost! :-)

Den rustede overflaten til elementene i Cortenstål ble et selvsagt valg av materiale til denne hagen. Så vakkert mot gule blomster og detaljer, samt at rustent stål er et materiale med en røff og dekorativ overflate. 4 store cortenstålplater dannet både fokuspunkt og funksjonell levegg ytterst i hagen. Foran platene ønsket jeg å plante Himalayabjørk som lyser opp med sine fantastiske hvit stammer. En flott kontrast til rustfargen på stålplatene.

Ved terrassen mot innkjørsel og parkerinsplass designet jeg en skulptur/skjermvegg av skråstilte cortenstål-lameller. Vinkelen på lamellene ble satt slik at familien kunne se ut mot innkjørselen fra innsiden, men at man ikke kunne se inn i på terrassen fra innkjørselen.

To vannfat i sort metall ble plassert ved den skulpturelle skjermveggen. Det ene i planteringsfeltet nedenfor terrasse, og det andre oppe på terrassen. Vannflaten blir et dekorelement som speiler omgivelsene og himmelen så vakkert. Vinden vil lage fine krusninger på vannet, og regndråper vil lage fine ringer i vannoverflaten når det regner. Vannfatene ble bevisst plassert slik at man også kunne nyte speilingene og variasjonen i vannflaten når man var innendørs og så ut. En annen viktig grunn til å ha vannspeil i hagen er at fugler og insekter bader og drikker der.

Det ble laget flere åpninger mellom de ferdigkjøpte treveggene som ble plassert ved innkjørselen. Dette for å skape en variert og luftig skjermløsning. I mellomrommene festet vi armeringsmatter som med tiden vil få samme rustfarge som cortenstålet. Det ble plantet kaprifol og villvin ved armeringsmattene som skulle klatre og skape frodige grønne levegger med tiden.

God flyt og fin kontakt mellom de ulike sonene i uterommet. Lamellveggen i treverk designet jeg slik at lamellene kan åpnes helt, stilles så skrå man ønsker med tanke på innsyn/utsyn og vind, eller lukke de helt igjen om man ønsker det.

– Designplan –

Lamellene er skråstilt for å slippe inn lys og gi utsyn mot frukt og grønnsaksdelen av hagen.

– Designplan –

Lamellene helt lukket.

På denne siden av lamellveggen startet vi en liten grønnsakshage med jordbær, urter og grønnsaker. Familien fikk tegninger fra meg som viste  hvordan de kunne videreutvikling denne delen av hagen med flere grønsaksbed, frukttrær, bærbusker, og et drivhus mot husveggen.

Design © Therese Knutsen Foto: Therese Knutsen og Pandora Film AS

Mer informasjon om programmet og om materialer/produkter brukt i dette prosjektet finner du HERDu finner også video og bilder fra denne hagen på min instagram @bythereseknutsenno

Håper du har fått noen ideer og litt inspirasjon til uterommet! :-)

 

Therese

 

 

 

 

 

 

No Comments

Post a Comment