TV GARDEN DESIGN AT TV2

SKJERMET REKKEHUSHAGE I «TID FOR HAGE» PÅ TV2

Det er så utrolig gøy å få være med på Tid for hage på Tv2 igjen! Vanvittig mye jobb er det jo å forvandle en hage på kun 4-5 dager, men med et superdyktig team og høy arbeidsmoral er det helt utrolig hvor mye man kan få til! :-)

Som på alle mine hagedesignprosjekter benyttet jeg 3d modellering i den kreative prosessen og i arbeidet med å finne passende løsninger til hageeierne.

Eierne ønsket seg soner og skjerming mot veien, gjerne med en moderne touch av Japan. Litt plen til barna var også et ønske. Jeg ønsket å skape et uterom med fleksible soner, små elementer fra Japansk hagefilosofi, og ikke minst gi eierne et uteområde som er hyggelig i all slags vær. Møblene som er valgt er lette slik at de kan flyttes rundt på terrassene etter solens gang i løpet av dagen, og slik at man enkelt kan sette spisegruppen eller loungemøblene under tak om det regner (dette er jo i Bergen;) )

Skjermvegger skaper rom og privatliv, og er også en fin måte å dele opp en ellers veldig avlang hage. Det er fint å ikke vise hele hagen med en gang, men skape nysgjerrighet på hva som er bak veggene! De store hellene er lagt i en organisk form som bryter fint mot de rette linjene i hagen, og leder øyet videre utover mot neste sone.

Veggen til høyre har fått et stort speilfelt som speiler de grønne plantene og skaper dybdeeffekt. Dette er en fin måte å skjerme deler av hagen men beholde romfølelsen. Stille vann, ild, og naturlige steinformasjoner er alle elementer man finner i Japanske hager. Husk å enke oddetall på elementene:-) 3,5,7… Her er det grupperinger med 3 busker eller steiner. 3 fat med stille vann som reflekterer himmelen og gir ro. Det er 5 tråkkheller og tre viktige tresorter er inkludert i beplantingen. Furu, plomme/kirsebærtre og lønnetre. Beplantingen er en miks av stramme formklipte busker, frodige prydgress, bregner og planter med dekorativt bladverk. I denne hagen er det de grønne nyansene og variasjon i bladverk som er i fokus. Ikke så mye blomster.

Store arealer med berg var gjemt under en terrasse eierne ikke brukte. Her måtte jo de nydelige bergformasjonene få bli en del av den nye japaninspirerte hagen! I tillegg fikk vi inn enorme skiferheller som ble en ny sti ut i hagen. Disse hellene var nesten 1500cm i diameter. Å krabbe noen av hellene inn i terrassene skaper en helhet og knytter de ulike sonene i hagen sammen.

Rekkehusets opprinnelige farge er sort, men i årenes løp har noen enheter endret på dette. Jeg ble veldig glad når eierne vill male huset sort igjen. Synes det passet så godt til arkitekturen fra 60-tallet, og samtidig ble den mørke fasadefargen et flott bakteppe til de grønne vekstene.

Peisen er mitt eget design, og inspirasjonen hentet jeg i gamle japanske hager hvor man ofte finner sirkelformede porter og elementer. Her blir peisen både en skulptur og en varmekilde ved lounge-terrassen hvor ettermiddag/kveldssolen er. Det store vannfatet er også mitt design og utført av samme smed som peisen.

Spiseplassen får behagelig skygge fra levegger i ulike materialer og den eksisterende hekk på ettermiddagen.

Nytt gjerde rammer inn hele hage. Berget som lå skjult under den gamle terrassen er kommet frem og får være et naturlig element i hagen igjen.

Vannfatet er nesten 2 meter i diameter og er et flott blikkfang i hagen. Vannet speiler himmelen og omgivelsene.

Bjørken nederst i hagen hadde affeksjonsverdi for eierne og har fått stå. Fint med etablerte trær og planter i en nylaget hage :-) Veggene og et flott japansk rognebærtre skaper kontraster og dynamikk. Bladene på treet får fantastisk farge på høsten også!

Veggene i cortenstål er en flott kontrast til plantene og treverket, og blir et kunstverk med de ulike nyansene og mønsteret i stålplatene. Cortenstålet tas også igjen i peisen og i hagekanter mot grus og gress. Veggene finner du hos Fuera.no

Det rustede cortenstålet ble i etterkant behandlet med sealer som gjør at de blir litt mørkere i tonen og ikke smitter av rust.

Treverket på terrassene og spileveggene er Møre Royal grå. Stolene er fra Bohus, og bordet i stål er mitt eget design. Bordplatene er i slitesterk Dekton, samme materiale som på benkeplaten på utekjøkkenet men i en annen farge (sort)

Den store hvite murveggen har fått et flott fargerikt kunstverk! Bildet som er fra Cathrin Foto er trykket på metallplate og kan henge ute hele året. Fin måte å dekorere en ellers kjedelig vegg! Bilde her er hele 160cm x 240cm :-) Dette er den mest skjermede sitteplassen i hagen og et deilig sted å slappe av i ettermiddagssolen. Lounge-stolene er rimelige fra Rusta, og de japanskinspirerte krakkene fra Ikea :-) Supert med utemøbler som ikke sluker hele budsjettet når man skal fikse uterommet ikke sant? Kurvene og sidebordet er fra Kid Interiør.

Plantene i hagen består blant annet av villige hostabladliljer, limegrønt hakonegress, formklipte mugo-furu og buksbom, flere typer Japansk lønn som eierne er så glade i, et plommetre som stod i hagen fra før, ormedrue med nydelige mørk burgunder blader, samt flere typer prydgress og bregner.

Under verandaen er det et fint område under tak. Her plasserte jeg et plassbygget utekjøkken med god oppbevaring, arbeidsbenk og vask. Vannet er tilkoblet hageslange og kobles fra om vinteren. Superpraktisk! :-) En lang knaggrekke beiset i samme farge som utekjøkkenet er praktisk til oppheng av grillredskaper, solhatter og kurver med duftende urter til grillmaten..

Her er det også en stor praktisk bod, samt inngang til kjellerstue.

Under taket er det god plass til å sitte når det regner. Spisebordet er laget slik at det kan flyttes hit og størrelsen på bordet passer fint.

Stor grill ved utekjøkkenet til en familie som er glad i matlaging og gjester rundt bordet både ute og inne. Benkeplate i Dekton som tåler ALT!

© Design og foto: Therese Knutsen

Regner det, er det enkelt å flytte de lette loungestolene under tak ved utekjøkkenet og nyte utsikten over hagen og vanndråpene som treffer den store vannflaten i vannspeilet.

Mer om dette prosjektet kan dere se på Tv2 Sumo, og jeg kommer også til å legge ut mer detaljer på hjemmesiden min etterhvert. Mer informasjon om materialer og produkter som ble brukt i dette prosjektet finner du HER!

Dere finner også video og bilder fra denne hagen på min instagram: @bythereseknutsenno

 

Håper dere har fått noen ideer og litt inspirasjon til uterommet! :-)

Therese

No Comments

Post a Comment