TV GARDEN DESIGN AT TV2

SKJERMET UTEPLASS MED KJØKKEN OG HAGESTUE

Det var en fantastisk opplevelse å få lov til å være med på Tv2 sin nye programserie Hagetid, som startet denne våren. 6 ulike uterom skulle skapes, med ulike designere til hvert prosjekt. Tenkte kanskje dere ville vite litt mer om tankene mine bak designet, samt se litt bilder og tegninger fra prosjektet. Håper dette kan være til inspirasjon :-)

Jeg fikk møte de hyggelige eierne, og se på det spennende uteområdet deres før jeg satte i gang designprosessen. Det lekre huset er  tegnet av en av mine favoritt-arkitekter, Todd Saunders.

Tomten var idyllisk plassert med et lite vann på ene siden av huset, og havet på den andre. Arealet de ønsket min hjelp til lå på forsiden, med sol hele ettermiddagen og kvelden, og nydelig utsikt over fjorden.

En liten gruslagt plass hvilende på grunnmurene til eierens barndomshjem. Supersjarmerende og viktig å bevare tenkte jeg med en gang!! :-) Viktig å bevare var også de små bergknausene som stakk opp enkelte plasser på grusplassen.

Eierne ønsket seg en skjermet uteplass til grilling og avslapping. Vinden tar ofte godt nede ved fjorden, så det ble viktig å finne løsninger som gav lune sitteplasser, og le mot været, uten at utsikten ble forstyrret.

Jeg ønsket å lage en uteplass som passet til husets arkitektur, og som plukket opp de eksisterende materialene. Et stilrent, lettstelt og loungepreget uterom med ulike skjermede soner. Nivåforskjeller, ulike materialer som stein, lerketre, og malte sorte flater skulle skape dynamikk, men også balanse og helhet. Sammen med lettstelte planter og dekorativt bladverk skapes et frodig og avslappende uterom i forlengelse av huset. En deilig uteplass til eierne og deres barn og barnebarn.

Nye gjerder i ulike høyder skjermer både mot vind og innsyn, og med glassfelter på toppen blir ikke gjerdet for massivt, samtidig som man kan stå i le ved kjøkkenbenken å se utover fjorden. Eller man kan sitte skjermet i sittebenken og nyte solnedgangen.

Tips! Lag lokk på sittebenker ute, slik at det blir praktisk oppbevaring under setet.

Ved å plante like planter i blomsterkassene blir det minimalt med luking og vedlikehold, samt at utrykket blir frodig. Hosta er en flott plante med mange ulike fasonger og farger på bladene. Prydgress er også villige og frodige, og finnes i utallige varianter. De tåler godt salt også, det samme gjelder Hosta.

Tips! Det MÅ ikke være blomster i alle bed og krukker. Ulike typer bladverk er også veldig dekorativt :-)

 De små knausene ville jeg gjerne integrere i terrassen, og de dyktige snekkerne tilpasset treverket slik at dette ble en fin detalj på uteplassen. I sprekkene i berget passet det fint med sukkulenter som trives der det er skrinn jord, og tørre forhold.

En lun hagestue med utsikt både til sjøen og vannet var et element jeg tidlig tegnet inn i min designplan. Bakveggen skjermer mot innsyn til uteplassen fra nabohuset, og bade seiltak og glassvegger skjermer mot vind og vær. Om de ønsker, kan eierne senere montere fast tak i glass eller plater, samt sette inn foldedører i front. :-)

Med tett (avtagbart) seiltak, og tette vegger på flere sider, blir det fort behagelig varmt om man benytter den mobile gasspeisen i hagestuen. Gasspeisen har hjul, og kan derfor også benyttes ved spiseplassen ved behov.

«Broen» mellom terrassen og hagestuen tegnet jeg i treverk i grove dimensjoner, og montert på høykant. Malt i samme mørke farge som huset blir den en spennende kontrast til terrassedekket for øvrig.

Vakre, friske Bispeluer i en stor betongpotte, og stråhattene på veggen skaper sommerstemning ikke sant? :-D Loungemøblene er behagelige, og stoffet på putene tåler godt både sol og regn.

Miksen av stråkurver med prydgress, og Lykkekløver i stramme hvite potter er så fin. I den store potten (De er i plast, og veier ingenting ;)  ) ville jeg ha et nydelig hjertetre, som er friskt og grønt hele sommersesongen, og som får fantastiske høstfarger senere på året!

Levende lys og flammer i peisen gir alltid god stemning, både inne og ute.

Ved å sette inn et stort glassfelt ved siden av peisen, kan man sitte i sofaen og nyte utsikten mot hagen og vannet, samtidig som man har peiskosen ved siden av.

Materialmiks er viktig for å skape et spennende uterom.

Helt fra starten var det viktig at steintrappen og grunnmuren fra eierens barndomshjem ble integrert i designet mitt. derfor trakk jeg treterrassene noe tilbake, slik at murene fikk være synlige, og bli et dekorativt element.

I og med at det her var ønskelig å komme litt opp i nivå, for å få enda mer utsikt, var det bare positivt å la tredekket ligge oppå murene. Vinn vinn! :-)

Tips! En fin detalj er å la retningen på terassebordene «følge» med ned på siden av terrassen. Her ble bordene kuttet i 45 graders vinkel for å få dette til

Hvem drømmer ikke om et praktisk kjøkken ute i det fri…? Her satte jeg inn en vask også. Blandebatteriet er koblet til hageslangen, noe som gjør det enkelt å demontere ved sesongslutt.

En slitesterk benkeplate er superpraktisk ute! Denne er i dekton. Sort med struktur.

Over kjøkkenbenken ønsket jeg et praktisk hyllesystem. Organize er norsk design, og passet perfekt til urtepotter, oppheng, og variert oppbevaring.

På terrassedelen ønsket jeg å få til en sosial sone med plass til mange rundt bordet, samt gode stoler til avslapping i solen. Bord med innebygde ileggsplater gir mulighet for utvidelse, og ved behov kan sittebenken gi ekstra sitteplasss ved bordet også.

Foto © Therese Knutsen

Om kun kort tid vil terrassen som er i samme materiale som på husveggen (sibirsk lerk, behandlet med jernvitrol) få samme sølvgrå nyanse som på bordkledningen, og uteplassen vil gli enda bedre inn i omgivelsene. Det flotte rognebærtreet har store dekorative blader, og til høsten vil det stå i lekker kontrast til det sorte og grå huset når bladene blir orange, og det kommer masse røde bær på det.

Håper dere likte uteplassen! Jeg er i hvert fall veldig glad for at eierne er storfornøyd med sitt nye uterom, og for at jeg fikk være med på et slikt spennende prosjekt. I <3 my job! :-)

Ha en strålende onsdag alle sammen, og fikk du ikke med deg Hagetid, og dette prosjektet i går, så har du mulighet til å se på Tv2 Sumo når du vil :-)

Therese

18 Comments
 • Oda

  10. mai 2017 at 13:41 Svar

  Superfint :) Hvor er den grå (betong) blomsterpotten som er rund og står på det lille hvite bordet fr?

  • Therese Knutsen

   10. mai 2017 at 13:45 Svar

   Tusen takk Oda :-)
   Betongpotten er fra Mestergrønn
   Ha en fin onsdag!

   Mvh
   Therese

 • Mia Pedersen

  11. mai 2017 at 00:30 Svar

  Drømme plass har di skapt?

  • Therese Knutsen

   11. mai 2017 at 20:08 Svar

   Tusen takk Mia,

   Så hyggelig at du liker det! :-)

   Mhv
   Therese

 • Ingrid B.

  16. mai 2017 at 22:53 Svar

  Fantastisk flott og inspirerende program. Hvor er den sorte blomsterpotten som står på bordet fra?

  • Therese Knutsen

   18. mai 2017 at 09:50 Svar

   Hei Ingrid,

   Så hyggelig at du likte programmet :-) Den sorte potten er fra Hageland.

   Ha en fin torsdag!

   Mvh
   Therese

 • Hege Enlid

  23. mai 2017 at 12:50 Svar

  Jeg elsker utekjøkkenet!vi skal gå igang med bygging av utekjøkken selv,så jeg lurte på hbordan det er bygd opp..det ble ikke vist på programmet…

  • Therese Knutsen

   28. mai 2017 at 23:37 Svar

   Hei Hege,

   Utekjøkkenet ble bygget på stedet. Det ble satt opp et rammeverk i trykkimpregnert materiale før skapfronter ble laget av samme kledningstype som levegger og gjerde. Inni skapene ble det montert hyller i beiset treverk.

   Lykke til med utekjøkkenet, og nyt utesesongen! :-)

   Mvh
   Therese

 • Catarina B

  26. mai 2017 at 23:43 Svar

  Nydelig !
  Ett spørsmål : det seilduktaket: hvor er det fra ?

  • Therese Knutsen

   28. mai 2017 at 23:33 Svar

   Hei Catarina,

   Seildukstaket ble laget på mål av Seilmaker Iversen i Bergen :-)

   Ha en fin kveld!

   Mvh
   Therese

 • Gunn Jensen

  30. mars 2018 at 12:20 Svar

  Hei!
  Den utestuen va nydelig!
  Er det mulig å få malen på den?
  Sånn cirka hvor mye kostet den ?

  • Therese Knutsen

   2. april 2018 at 10:52 Svar

   Hei Gunn,

   Så hyggelig at du likte utestuen :-)

   Den ble tegnet spesielt til dette prosjektet, og ble gjennomført i tett samarbeid med snekkere på stedet. Kan ikke levere noe mal på den dessverre.

   Har ikke en endelig pris på den, i og med at den ble bygget i et tv-program med samarbeidspartnere i alle ledd.

   Ha en fin ny uke :-)

   Mvh
   Therese

 • Ellen Barøy

  28. april 2019 at 15:12 Svar

  Hei! Slenger inn et spørsmål selv om det er en gammel post. Hvordan er seilduken festet?

  Har nettopp fått hage og saumfarer det jeg finner av inspirasjon. Dette prosjektet er det flotteste jeg har funnet, og passer perfekt til huset og deler av hagen. Fantastisk fint!

  • Therese Knutsen

   29. april 2019 at 09:22 Svar

   Hei Ellen,

   Seildukstaket er strammet opp og festet med kraftige «jekkestroppfester» på alle fire sider. Dette gjør det enkelt for eierene å ta bort taket når vinteren og snøen kommer.

   Lykke til med deres nye hageprosjekt! :-)

   Ha en fin ny uke!

   Mvh Therese

 • Iver Andersen

  9. mai 2019 at 19:42 Svar

  Hei, flotte løsninger.
  Ser ut som om du har lagt glassplater over taket? Eller plast?
  Har du navn på produsenten?

  • Therese Knutsen

   13. mai 2019 at 10:26 Svar

   Hei Iver,

   Her er det brukt seildukstak som er laget på mål av en lokal seilmaker i Bergen. Taket tas bort når utestuen ikke brukes på vinteren.

   Mvh Therese

 • Øystein

  20. mai 2019 at 21:01 Svar

  Lekkert! Hva er selve kjøkkeneskapene lagd av? Jeg ser ingen hengsler på dørene.

  • Therese Knutsen

   21. mai 2019 at 09:24 Svar

   Hei Øystein,
   Kjøkkenet ble bygget på stedet. Det er et rammeverk i trykkimpregnert materiale og dører laget av samme smale bordkledning som gjerdene rundt hagen. Hengslet på innsiden av dørene.

   Mvh Therese

Post a Comment