TV GARDEN DESIGN – TV2 2021

SKJERMET OASE MED PLASS TIL LEK OG AVSLAPPENDE UTELIV

Sesongens andre hageprosjekt sammen med Tid for hage og Tv2. :-)  En tomannsbolig i et helt nytt boligfelt trengte virkelig å få et hyggeligere uterom enn ett åpent gruslagt anleggsområde.

Her var det ikke mye utsikt, og med både innsyn og vind fra alle retninger ble det viktig å få rammet inn området slik at familien kunne nyte utelivet i et skjermet og privat uterom. Eierne satte selv opp leveggene jeg hadde tegnet rundt hagen slik at vi kunne ta fatt på forvandlingen fra steinørken til frodig familiehage.

Ønsker fra eierne var et sosialt uterom hvor de kunne invitere venner og familie på grilling og avslapping både i solskinn og regnvær. De ønsket seg også et praktisk utekjøkken, lettstelt beplanting og en blanding av terrasse og myk grønn plen.

En kjempefin 2,5 tonn tung stein fra tomten var noe eierne gjerne ville bruke i hagen sin, (musikk i mine ører!) og da var det helt perfekt at det er familie som er utbygger av byggefeltet og at de hadde tilgang til løftemuligheter! ;)

Fra steinørken til frodig oase! :-)

Jeg ønsket å skape et uterom som både var praktisk, visuelt behagelig, og morsomt for små barn å være i siden dette var en ung familie med et barn på to år og planer om flere da vi fikset hagen deres i fjor på sensommeren. (De fikk barn nummer to for kun en uke siden ;) )

Terrasseområdet med utekjøkken, overbygd lounge og spiseplass valgte jeg å plassere der ettermiddag/kveldssolen er. Et mobilt foldetak i en pergola fra Utecomfort tas ut og inn etter behov for skygge, eller ved behov for ly for regn. For at pergolaen skulle se mest mulig integrert ut ønsket jeg å bygge «bena» inn i plantekassen og peisveggen. I bakkant av pergolaen er det bygget en praktisk bod med dør fra utekjøkkenet. Den skal eierne selv legge tett tak på. Den plassbygde gasspeisløsning med skjult rom til gassflasken ønsket jeg å bygge i et tøft materiale med spennende struktur og overflate, nemlig rillede fasadeplater i fiberbetong. De heter «Linea» og er fra Equitone. Samme materiale er også brukt på den store plantekassen som deler opp kjøkkensone og loungesone, som skapdører på utekjøkkenet, samt på den dekorative veggen med hull i på motsatt side av hagen.

Tips! Ved å gjenta materialbruk flere steder (husk oddetall) får man en fin helhet og balanse i et rom/uterom.

Bakplate og benkeplate ved peisen er i samme slitesterke materiale som på kjøkkenbenk og på de små kjøkkenøy-trallene, nemlig Dekton.

Den store plantekassen deler inn uterommet i soner og skaper en frodig atmosfære sammen med store potter med ulike sorter prydgress. I plantekassen er det plantet både vintergrønne planter og sesongstauder slik at det er noe grønt hele året.

Jeg ønsket at overgangen mellom terrassen og den myke grønne plenen skulle ha en bølgende organisk form for å bryte opp de rette linjene i hagen, og skape dynamikk og kontrast. Som om gresset skyller innover land som en bølge: :-)

Den enorme flate steinen blir en skulptur der den ligger i overgangen mellom terrasse og plen. Jeg ønsket å legge den litt på skrå slik at den blir et fint element for barna å klatre på, samt at den er som et varmt svaberg å ligge og sole seg på i ettermiddagssolen. Det var et fantastisk varmt fargespill i steinene på byggeplassen rundt huset, så flere mindre steiner fikk også være dekor i hagen.

Tips! Se deg rundt i nærområdet ditt og ta inn elementer som naturlig finnes der du bor både i interiøret og i uterommet. Her gikk jeg også ut i nærområdet og tok inn flotte strå som vokste i tuer overalt. Noen tok jeg med rot og plantet  i plantekassene og noen ble avskåret dekor på bordet i loungen.

Et vannspeil er stort sett alltid med i mine hagedesign! ;) De er både beroligende å se på og helt supre for små barn å seile små lekebåter i! :-) Her ønsket jeg å plassere vannspeilet litt under den store steinen slik at det minner om en vannpytt i naturen. (Husk på at vannet ikke må være dypere enn 10/15 cm av sikkerhetsgrunner! )

Et vannspeil reflekterer sollyset, speiler himmelen, og det er også veldig beroligende å se på når regndråper treffer vannflaten eller vinden lager krusninger på overflaten

Et speil på bakveggen under pergolaen gir flott dybdeeffekt og speiler de grønne omgivelsene i hagen. At speilet har samme runde form som vannspeilet og som hullet i muren skaper fin helhet.

Frodig og lettstelt beplanting i ulike grønne nyanser og med fin variasjon i bladverk. Noen planter har varme nyanser i bladene og dette tas opp i tekstiler og i flammene fra peisen. Gasspeisen gir god varme på sene sommerkvelder

Alle møblene i denne hagen er bevisst valgt i lett utførelse slik at man enkelt kan variere møbleringen og flytte om på plassering avhengig av om man ønsker å spise under taket, eller å sitte der i loungemøblene. Sofa er moduler som lett kan flyttes om eller suppleres med flere moduler senere om ønskelig. Bordene er lette og noen har hank til å bære de rundt i de ulike sonene.

Stor forskjell fra befaring til ferdig uterom! :-)

Det flotte hjertetreet er plassert i en betongring slik at det har god plass til å vokse. Det er skjært hull i terrassen før betongringen ble satt ned slik at treets røtter kan få enda bedre plass til å strekke seg ut. Betongringen er primet og deretter malt sort med murmaling. En rimelig måte å få store potter i hagen! ;)

Strå som naturlig vokser i nærområdet har fått plass i plantekassen sammen med ulike bregner, vintergrønt og flerårige stauder.

Fra lekerom/kjellerstue kommer man rett ut på terrassen. Et tre og store potter med prydgress er plassert ved vinduene og gir fin nærutsikt innenfra  til det grønne på utsiden.

Utekjøkkenet er plassert i nærhet til terrassedøren. Bak veggen ved åpningen inn til uteplassen står den store grillen når den ikke er i bruk. Her er det også planlagt en større bod slik at grillen enkelt kan flyttes inn.

Foran utekjøkkenet ønsket jeg mobile kjøkkenøyer på hjul som gir ekstra arbeidsplass, og som også kan benyttes som bar, eller anretning ved større sammenkomster. Toppen på disse trallene fra Ikea byttet jeg ut med plater i samme slitesterke Dekton-materiale som er på kjøkkenbenken.

Kjøkkenfrontene er i samme materiale som peis og plantekasse. Rillede fasadeplater i fiberbetong! Dette ble så lekkert, og er et supert materiale til utekjøkken spør du meg! Dørene ble malt sort med betongmaling.

I sittebenken som er bygget av samme kledningsmateriale som leveggene la vi terrassebord på toppen og laget deretter lokk slik at det ble oppbevaringsrom under setet. Her plasserte jeg store plastkasser med tett lokk slik at man kan oppbevare puter og annen tørt gjennom hele året.

En stråhatt og bugnende buketter med sommerblomster fra grøftekanten utenfor gir perfekt sommerstemning.

På motsatt side av terrassen la vi plen som barna kan leke på, og som blikkfang bygget vi plantekasser med frodig beplanting, samt en dekorativ vegg med et rundt hull i. Hullet er morsomt for barna og klatre gjennom, og på baksiden ønsket jeg å få til et hemmelig rom ;) Når barna blir store kan det settes planter bak veggen her som vil synes gjennom hulllet og skape et fint fokuspunkt i hagen. Her ønsket jeg belysning på baksiden av dekorveggen som vil gi en fin indirekte lyseffekt på kveldstid. Har man ikke strøm tilgjengelig kan man sette en batteridrevet lyskilde her.

I forkant av veggen ønsket jeg en lav betongring som fungerer som sandkasse når barna er små. Når barna vokser fra dette kan betongringen fylles med lave prydgress og stauder.

Et fint lekeområde for barna på gresset. Steinene er fine å klatre på og både sandkasse og vannelement er fine elementer for småbarnsfamilier. Et pluss er det at plen liker sandholdig jord. Da gjør det ikke så mye om noe av sanden faller utenfor;)

Lokket til sandkassen har fått et hull, og på veggen hengte vi opp en krok slik at lokket kunne henges opp der og fungere som tavle ;) Det ble populært hos den minste i familien!

Design og foto: © Therese Knutsen

Mer informasjon om programmet og om materialer/produkter brukt i dette prosjektet finner du HER! Dere finner også video og bilder fra denne hagen på min instagram:  @bythereseknutsenno

Håper dere har fått noen ideer og litt inspirasjon til uterommet! :-)

 

Therese

 

No Comments

Post a Comment