TV GARDEN DESIGN – TV2 2021

SOSIALT UTEROM MED VEDFYRT PEIS OG FRODIG BEPLANTING

Et nytt hageprosjekt sammen med Tid For Hage og TV2! :-) Alltid spennende, hektisk og utrolig morsomt å være del av slike prosjekter! I 2021 sesongen har jeg vært med å skape to uterom, og dette er det første.

Store glassdører og vindusflater vender ut mot uteplassen, og jeg ønsket å bruke samme stil og fargetema på elementene i uterommet, slik at overgangen mellom inne og ute ble sømløs. Eierne ønsket seg flere sitteområder i tillegg til arealet med spiseplass og lounge de allerede har under tak. Drømmen var blant annet å kunne samle venner rundt en vedfyrt peis der de i dag kun har en enkel bålpanne.

I dette prosjektet hadde eierne selv startet med å bygge opp en natursteinsmur som ramme rundt uteplassen på vestsiden av det nye huset sitt. Natursteinsmuren passet flott inn sammen med den gamle steingarden og de flotte bergknausene lenger oppe på tomten, så denne ønsket jeg å ta med videre i planene for uterommet. Muren ble til et frodig blomsterbed med sittebenk ved peisen, og mellomrommet mellom muren og den støpte trappen ble bygd sammen med et sort plantekar i tre. Dette skaper et ryddig og helhetlig uttrykk.

Som alltid arbeider jeg i 3D-program fra skisser til ferdig design når jeg utformer uterom da dette er et veldig nyttig verktøy som gir god oversikt over hvordan områdene vil fungere og se ut til slutt :-)

Terrassedekke er i samme materiale som husets fasade, og vil med tiden få samme grå patina som huset. Jeg designet en vedpeis som midtpunkt på denne delen av uteområdet med god plass til å samle familie og venner rundt. Eierne hadde hatt problemer med at røyken fra bålpannen la seg i sitteområdet, derfor laget jeg en høy peis hvor røyken ble ført ut av hagen. Møblene er moderne og lette å flytte på etter behov. Er man veldig mange har jeg også plassert en lett sofa/solseng under tak som også kan trekkes ut til peissonen. Store skiferheller leder vei til den andre sitteplassen hvor kveldssolen er. Her valgte jeg tyngre trestoler da denne plassen er mer vind og værutsatt.

For å skjerme for innsyn og vind fra nord på det øvre nivået ønsket jeg å sette opp gabioner her som fylles med steiner fra tomten. På denne måten fikk eierne solide skjermvegger som tåler sterk vind, og gabionmurene glir sømløst over i den gamle steingarden i bakkant av tomten.

Tekstilene i uterommet plukker opp fargene fra interiøret i boligen, samt plantene med mørkerødt bladverk. Eierne hadde nemlig ønske om innslag av mørkt bladverk i hagen. :-)

Utenfor de store vinduene ønsket jeg å felle ned store betongringer i terrassedekket slik at vi kunne plante trær med flott bladverk tett på huset. De store betongringene gir rom for mye god jord til trær der det ikke er annet enn stein og fyllmasse under tredekket. Rimelig måte å få inn store plantekar/potter i hagen ;) Betongrørene ble malt i en sort nyanse som passet til fargen på vindusrammene. Trær og vannspeil plassert tett på vinduene gir fin og frodig nærutsikt sett innenfra. Her valgte jeg Rognebærtre og Japansk lønn som begge får fantastiske høstfarger!

Tips! Samle noen få STORE potter/plantekar i grupper i stedet for mange små. Uterommet har veldig stor «takhøyde» og det blir ofte penest med store elementer! En annen positiv side ved store potter er at plantene synes det er topp med god plass, og at du trenger ikke å vanne like ofte! ;)

Rundt den plassbygde peisen la vi ned stein fra tomten for å beskytte terrassen. Dette ble også et dekorativt element. Store potter med duftende Rosmarin ble plassert ved sittegruppen da duften holder unna knott og mygg, og er i tillegg supert å ha i nærheten av kjøkken og spiseplass både ute og inne!

På husveggen monterte vi armeringsjern med litt avstand til treverket. Her skal frodig Klematis få klatre.

Det er så moro å se uterommet bli som planlagt ut fra tegningene og ideene mine!

Uteplassen under tak har fått nye spisemøbler, en varmelampe/lampe over bordet, og en solseng/sofa som inviterer til en middagslur i skyggen ;) Eierne har mange store tøffe kunstverk inne i boligen. Dette ønsket jeg også å videreføre her ute, og da er det jo perfekt at man kan få fotokunst som er trykket i stort format (dette er 120x160cm) på aluminiumsplater! De kan henge ute hele året og tåler vær og vind! Se mer på Cathrinfoto.no 

Fra grå grusplass med flotte steinmurer som ikke kom helt til sin rett, til frodig uterom med fargerike tekstiler, variert beplanting og fin balanse mellom de ulike materialene. Familien kan nå flytte seg etter solens gang fra tidlig ettermiddag til sen kveldssol i de ulike nivåene i hagen.

Oppe på de solvarme bergene kan man nå ligge behagelig i myke Bean bags ment for utebruk og nyte forfriskninger plassert på bordet jeg designet spesielt til dette prosjektet. Bordet har hank slik at man kan ta det med seg andre steder i hagen også. Det er boret ned et rør i berget som man setter «foten» på bordet ned i. Flere slike rør kan plasseres andre steder i uterommet der man ønsker å kunne ha et lite bord til kaffekoppen etc. Jeg satte blant annet ned et rør til i bedet ved sittebenken ved peisen. :-)

Design Therese Knutsen, Foto  © Therese Knutsen og Pandora Film

 

 Mer informasjon om programmet, og om materialer/produkter brukt i dette prosjektet finner du HER!

Dere finner også video og bilder fra denne hagen på min instagram: @bythereseknutsenno

Håper dere har fått noen ideer og litt inspirasjon til uterommet! :-)

Therese

No Comments

Post a Comment