BREAD AND BUTTER

NYBAKT BRØD OG URTESMØR TIL FESTBORDET

Etter en hagebefaring rett før helgen tok jeg turen innom Devoldfabrikken for å spise lunsj, og for å finne noe godt til helgen hos Porsgrund Outlet. De har nemlig ikke bare glass og porselen der….! Du finner mengder med nærprodusert mat og drikke der. Jeg kjøper alltid et par ulike mikrobryggeri-øl til Ivar til helgen, og her er utvalget stort :-)

Selv er jeg over gjennomsnittet glad i gode oljer, knekkebrød, og urtepesto, og denne gangen tok jeg med en ramsløkpurè produsert i Norddalen, som ligger kun en timestid unna Ålesund.

Ramsløk har lenge stått på planen å dyrke selv, og denne gode purèen gav meg virkelig ny inspirasjon. De er vakre å se på, smaker mildt av hvitløk, og den spiselige hvite blomsten er lekker dekor på maten. :-)

Denne helgen har vært så deilig! Helt datafri (#musearm), og fylt med favoritter som baking, god mat, og mange timer i solen på terrassen.

Lørdag startet vi grillsesongen her, og da brukte jeg ramsløkpurèen til å lage et urtesmør.  Det ble så godt! Prøv dette på grillet kyllinglårfilet for eksempel… Mmmm!

RAMSLØKSMØR:

Ca. 50 g romtemperert meierismør

2 ts ramsløkpurè (smak deg frem)

En klype maldonsalt

Vend inn purèen og saltet i smøret. Bland godt. Ferdig :-)

Oppbevar smøret i kjøleskap, men ta det ut en liten stund før bruk, slik at det blir smøremykt.

Kun tre ingredienser i denne purèen! Så, er du så heldig å finne ramsløk i skogen, eller har du i hagen kanskje, ja da er det jo fullt mulig å lage den selv ;-)

Ramsløksmøret smakte også fantastisk på helgebaksten.., nøttebrødet som dere finner oppskrift på Her, samt på verdens enkleste foccacia. Denne oppskriften fikk jeg for mange år siden av en venninne i Oslo, og den funker alltid. Ingen elting, knaing og lang heving, denne bare røres sammen i en fei.

FOCCACIA:

1 kg hvetemel

1 liter lunkent vann

1 pakke fersk gjær

20g salt

1/2 dl olivenolje

Kalamata oliven uten sten (kan sløyfes)

Rosmarin

Maldonsalt

Sett ovnen på 200 grader.

Rør ut gjær i vannet, rør inn mel og salt, og rør godt et par minutter. Dekk bollen med plastfolie og klede, og la røren stå til heving et lunt sted i ca. 30 minutter.

Hell røren i en bakepapirkledd langpanne, lag gropper i røren og ringle over olivenoljen. Dytt halve oliven ned i røren, og dryss over rosmarin og maldonsalt etter smak.

Stek foccacia midt i ovnen i ca. 30-40 minutter.

Foto © Therese Knutsen

Vi skal tradisjonen tro ha familien her på reker på 17-mai., og da blir det servert både foccacia, ramsløksmør og aioli til rekene. Sammen med den populære blomkålsalaten selvfølgelig. Til skalldyr pleier jeg å bruke kun blomkål i denne salaten. Oppskriften finner du HER!

Noen ideer til festbordet som snart står klart til 17-maifeiring. Pynten blir nok som på bildene her. Hvite linservietter sammen med innslag av vårlig grønt fra skogen utenfor. Og selvfølgelig med norske flagg og sløyfebånd rundt omkring ;-) Borddekkingstips til 17-mai finner du også HER , HER, og HER

17-mai er en stor favoritt, og jeg gleder meg veldig. Like mye nå som før faktisk, selv om begge barna snart er voksne ;)

PS!

Siden det ble mye baking og festforberedelser i helgen, så kommer jeg tilbake med både dessert og iskakeoppskrift i kveld! Stay tuned!

Ha en strålende ukestart alle sammen!

Therese

2 Comments
 • Rebecca

  16. mai 2017 at 13:03 Svar

  Det er sikkert mange som har spurt før, men hvor er det nydelige serviset fra? ❤️

  • Therese Knutsen

   18. mai 2017 at 10:03 Svar

   Hei Rebecca,

   De sorte tallerkene er fra Cornelias Hus i Oslo. De er i tre, og gjør seg best på bilder ;) Leter etter et matt sort servise i keramikk, som er litt mer bruksvennlig også ;)

   HA en fin dag1

   Mvh
   Therese

Post a Comment