CHOCOLATE AND LICORICE DESSERT

DESSERT MED SJOKOLADE, LAKRIS OG FRISK SITRON

Inspirasjonen til oppskriftene jeg lager kommer fra så mange steder…. Reiseopplevelser, bøker og magasiner, årstidene, og veldig ofte fra mine egne og familiens favoritter. :-)

Denne desserten er inspirert av påsken som nærmer seg, minner fra naturen og fargene på Island i fjor sommer, en nyinnkjøpt kokebok, min favorittkos… sjokolade,  resten av familiens favorittkos… lakris, og til slutt, vår felles favoritt…. SJOKOLADE MED LAKRIS!

Hjemmelaget sjokoladebrekk med lakris og havsalt, frisk lemoncurd, samt mandelcrunch og deilig hvit sjokoladeis. Og det hele toppes med sprø lakrismarengs! Mmmmm!

Det blir altså noen elementer å lage, men ingenting er vanskelig eller tidkrevende, og det meste kan faktisk lages flere dager før desserten skal serveres! Tipp topp i en travel hverdag!  :-D

Tips! Om du absolutt ikke finner tid til å lage alle elementene selv, se etter tipsene til enklere løsninger underveis i oppskriften ;)  Kun til bruk i nødstilfeller altså!!

Start med å lage mandelcrunch. Dette er hjemmelagde Biscotti (kjeks) med mandel og sitron som jeg har lagt i en pose og knust i biter med en kjevle. Resten av kjeksene oppbevarer du i en tett boks ved kaffemaskinen, eller tar med i tursekken i påsken ;)

Dette trenger du til Biscotti med mandler og sitron:

Ca. 30 stk.
2,5 dl. hvetemel
1,5 dl. sukker
200 g. mandler (hele)
0,5 ts. kardemomme
1 toppet ts. kanel
2 egg
2 ss Amaretto likør (Kan sløyfes)
1 ts. bakepulver
Finrevet skall av to økologiske sitroner
(Bytt gjerne ut med appelsinskall til påske;)
Slik gjør du:

Mel, sukker, bakepulver, kanel, kardemomme og nøtter blandes i en bolle.
Lag en grop, ha i egg og likør og jobb deigen sammen.
Form til en tykk pølse og legg på en papirkledd bakeplate.
Stek ved 180 grader i 30 min.
Skru ned ovnen til 140 grader.
Ta ut, avkjøl noe og skjær i skiver (ca. 1 cm tykke)
Stek skivene i 10 min på hver side og avkjøl på rist.

Sjokoladebrekket er superenkelt å lage, og dette ble så godt at min kjære mann mente jeg burde begynne å selge det :-D

Dette trenger du:

100 g Freia melkesjokolade

40 g finhakket kvalitets-lakris (Jeg elsker DENNE )

En klype maldonsalt (Jeg hadde sort havsalt fra Island)

Slik gjør du:

Finhakk lakrisbitene.

Smelt sjokoladen over vannbad og vend inn lakrisbitene.

Bre blandingen tynt utover et pakepapir, strø sort havsalt over og sett kjølig i et par timer, og brekk deretter i passe serveringsbiter.

Oppskriften min på lemoncurd finner du HER!

Tips! Lemoncurd kan til nød kjøpes ferdig ;)  

Lakrismarengsen er en ekstra wow-faktor til denne desserten. Så utrolig lekker! Inspirert av de fantastiske sorte vulkanfjellene og de sorte sanddynene vi besøkte på Island!

 Du trenger: 

2 eggehviter
50 g melis
1 strøken ss kakaopulver
1 ts raw lakrispulver
1/2 ts sort pastafarge

Slik gjør du:

Sett ovnen på 80 grader.
Pisk eggehvitene stive, og pisk inn melis litt og litt til marengsen er blank og står i topper. Sikt i lakris og kakaopulver og ha i fargen. Pisk til alt er blandet godt og bre marengsen tynt ut på en bakepapirkledd stekeplate.
La marengsen tørke i ovnen i 8 timer eller over natten før den brekkes i flak.
Tips! Marengsflakene er ikke avgjørende for smaksopplevelsen, og kan utelates. Men de er jo superlekre da ;)
Oppskrift / Styling / Foto:  © Therese Knutsen

Is med hvit sjokolade er siste del av denne desserten, og den pleier jeg å lage samme dag som den skal serveres fordi jeg bruker ismaskin, men den kan lages i forveien den også! ;)

Dette trenger du:

150 g hvit sjokolade

1/2 dl H-melk

1 klype salt

1 1/2 dl søtet kondensert melk

Stang og frø fra en vaniljestang 

3 dl fløte

Slik gjør du:

Smelt sjokoladen sammen med melk og salt i en liten panne på medium varme.

Trekk pannen bort fra varmen og pisk inn kondensert melk og vaniljefrø med en visp. Hell blandingen i en bolle, ha i vaniljestangen og sett bollen i kjøleskap til den er helt avkjølt. Ta ut vaniljestangen.

Pisk fløten til krem og vend den litt og litt inn i sjokolade/melkeblandingen til du får en glatt myk krem.

Bruk en ismaskin til å fryse inn iskremen, eller frys i en beholder i 5-6 timer. Husk å røre hvert 30 minutt første to timene i fryseren.

Tips! Du kan bruke ferdigkjøpt iskrem ;)

Ved servering:

Strø en spiseskje mandelcrunch på tallerkenen og legg en bit sjokoladebrekk på toppen. Dryss over litt lakrispulver før du legger en iskule på toppen av sjokoladen. Legg deretter på et par toppede teskjeer lemoncurd og pynt med spiselige blomster (fiol) og et gjerne par lakrismandler. Disse lakrismandlene brukte jeg.

Håper dere blir inspirert og har lyst å prøve denne desserten, for den ble rett og slett helt magisk!!

Enjoy!

Therese

 

No Comments

Post a Comment