ALMOND AND VANILLA SWIRLS

DEILIGE SNURRER MED MANDELMASSE, KANEL OG VANILJEKREM

 

Rett før jul fikk jeg beskjed om at jeg hadde vunnet en kjøkkenmaskin fra Kenwood i en instagram-konkurranse… Lykke!! :-) Jeg har virkelig savnet en slik kjøkkenmaskin, og deres nye modell K Mix i sort passet jo i grunn rett inn hos meg ;)

Nå kan jeg endelig gjøre flere ting samtidig når jeg baker og kokkelerer. Vanligvis må jeg holde i den håndholdte mixeren hele tiden om jeg skal piske eggedosis eller krem. Skal jeg lage bolledeig må jeg hjelpe kjøkkenassistenten vi har til brødbaking hele eltetiden fordi deigen er for liten… Men ikke nå lenger heldigvis!

Fredag ble en herlig bakstedag. Kanelboller…, min absolutte favoritt når det gjelder gjærbakst! Hadde noen nye smaksvarianter jeg ville teste, samt noen gode gamle favorittkombinasjoner å lage før helgens hyttetur. Hyttetur krever jo varm gjærbakst og kakao ikke sant?

K-mix maskinen passet utmerket til størrelsen på grunndeigen jeg pleier å lage. Den bruker jeg både til vanlige hveteboller, og til kanelboller.

Vil du prøve den, så trenger du:

950 g. hvetemel

5 dl lunken melk (ca. 37 C )

40 g. gjær

120 g. sukker

1 ts. kardemomme

1/4 ts salt

1 egg ( romtemperert)

150 g. meierismør i terninger (romtemperert)

Slik gjør du:

Ha alle ingrediensene i en bakebolle, utenom smøret. Elt deigen i kjøkkenmaskin i 10-12 minutter. Tilsett smøret, og elt i 10 minutter til. Dekk bollen med plast, og hev deigen på et lunt sted i ca. 1 time.

Kna ut litt luft fra deigen på bakebordet før du deler leiven i to like deler. (eller del deigen i like emner til boller.)

Tips! Skal du trille vanlige hveteboller, anbefaler jeg deg å benytte en kjøkkenvekt! Del deigen i emner på 90-100 gram for å få store deilige boller, og et jevnt stekeresultat!

Kjevle ut et rektangel, smør på ønsket fyll før du bretter rektangelet dobbelt langs langsiden. Skjær strimler på ca. 3 cm. del deretter strimlene i to igjen slik at de ser ut som en bukse ;) Altså nesten i to. Tvinn hver del av strimlen noen ganger og lag en knute før du dytter endene under bollen. Gjenta med den andre delen av deigen.

Etterhev bollene i ca 40-50 minutter før de stekes på 225 grader i ca. 10 minutter.

Klikk på ordene under så finner du noen av mine favorittfyll i tillegg til klassikeren smør,sukker og kanel:

Kokosfyll , Pistasjfyll og Marsipanfyll. Mmmmm!

Oppskrifter/ Styling/ Foto: Therese Knutsen

På bildet over en ny kombinasjon…. Mandelmasse, kanel og vaniljekrem! Dette ble så godt altså!!

Jeg hadde nemlig både mandelmasse og vaniljekrem til overs fra fastelavn, så dette ble fyllet til noen av gårsdagens utallige snurrer.

Til mandelmassen trenger du:

200 g mandler (rist mandlene gylne i ovnen i ca. 10 minutter og avkjøl til romtemperatur)

120 g melis

80 g romtemperert meierismør

Mix mandler, melis og smør i en food prosessor, eller finhakk mandlene og vend inn melis og smør til jevn masse.

Bre mandelmassen utover rektangelet du har kjevlet ut av deigen. Lag så knuter som beskrevet over.

Midt i hver knute legger du en liten spiseskje vaniljekrem. (Her tok jeg en snarvei og brukte ferdigkrem denne gangen ;) )

På toppen av hver knute drysset jeg noen mandelflak før steking som ekstra pynt.

Stek bollene som beskrevet tidligere.

Tips! Ved servering blir det alltid litt ekstra fest med ett lett dryss melis på toppen av bollene. Bruk gjerne en tesil eller en teklype til dette!

Håper du har fått noen ideer til neste bakerunde :-)

Ha en deilig dag!

Therese

No Comments

Post a Comment