FALL TABLE SETTING

BORDDEKKING TIL HØSTENS LAMMERETTER

Vi er midt i den deilige lammekjøttsesongen og her hos oss betyr det deilige langkokte lammegryter på bordet :-)

Fårikål er den mest tradisjonelle retten vi lager nå på høsten, og i år har vi til og med gjort en bitteliten vri på denne favoritten.

Vi bruner kjøttet godt i pannen før koking sammen med et par kvister rosmarin og et par hvitløksfedd. Lam og rosmarin er jo perfekt sammen så vi putter også et par kvister i pannen før kjøttet kokes mørt sammen med hodekål og mye pepper :-)

Bordekkingen denne søndagen røper vel ganske fort hva som serveres?! ;-)

Flere friske og deilig duftende rosmarinplanter setter stemningen, og med både pepper og rosmarinkvister til hver kuvert kan man selv krydre fårikålen litt ekstra. Praktisk og dekorativt.

Mørkt servise, mørke glass og mørkt bestikk gir borddekkingen et rolig og delikat uttrykk. Ikke vær redd for å mikse ulike mønster på tekstilene på bordet. Her fungerer det veldig fint med ruter og blomstermønster sammen siden fargetonene er like.

Tips! Friske urter og krydder som passer til retten som serveres kan samles på små fine keramikkfat og plasseres ved hver kuvert som praktisk dekor!  

Styling og foto: © Therese Knutsen

Jeg liker å bruke en miks av myke linservietter og dekorative servietter i papir. Papirservietter er så gode å tørke hendene med da de absorberer godt. Linservietten kan da brukes til å beskytte klærne. Det er jo spesielt bra om maten kan gi fettflekker eller har sterk farge som kan sette merker på finstasen. ;)

Nyt høsten og smakfulle lammegryter rundt et enkelt og hyggelig dekket bord!

Therese

0

APPLE CAKE WITH CARAMELIZED NUTS

SAFTIG OPP-NED EPLEKAKE MED KARAMELLISERTE NØTTER

Det er skikkelig luksus å kunne høste frukt og bær fra egen hage! :-) Min kjære kom inn med nyplukkede epler her om dagen i håp om at de skulle forvandles til hans favoritt……, nemlig eplekake! ;-)

Selvfølgelig skulle han få eplekake! Jeg laget derfor en ny eplekakeoppskrift som ble så godt mottatt at jeg selvfølgelig også deler den med flere :-)

Miksen av saftig eplekake og karamellisert nøtter er virkelig en vinner, og dette trenger du:

Til nøttetoppingen:

50 g akasiehonning

50 g mykt brunt sukker

4 ss smeltet meierismør

1 ts vaniljeekstrakt

1 ts kanel

½ ts flaksalt

200 g nøtter, grovhakkede (jeg brukte pekannøtter, mandler, og pistasjnøtter)

Slik gjør du:

Rist de grovhakkede nøttene på middels varme i 3-4 minutter til de er gylne.

I en bolle blandes de andre ingrediensene før de ristede nøttene vendes inn.

Kle bunnen av en 24 cm kakeform med bakepapir og smør kantene godt. Bre nøttetoppingen ut i bunnen av kakeformen og sett formen kaldt til kakerøren er klar.

Til røren trenger du:

4 egg

100 g mykt brunt sukker

1 ts vaniljeekstrakt

2 ss ferskpresset appelsinsaft

1 dl olje

2 dl hvetemel

2 ts bakepulver

½ ts salt

Eplene:

6 epler (ca. 400g)

2 ts kanel

3 ss mykt brunt sukker

Slik gjør du:

Sett ovnen på 175 grader.

Pisk eggedosis av egg og sukker. Vend inn vaniljeekstrakt og appelsinjuice.

Bland sammen det tørre i en bolle.

Sikt inn det tørre vekselsvis med oljen i eggedosisen.

Skrell eplene og kutt de i terninger. Vend eplene i kanel og sukker.

Hell halvparten av røren på toppen av nøtteblandingen i kakeformen.

Fordel deretter halvparten av eplene utover røren. Hell så over resten av røren og fordel andre halvdel av eplene på toppen.

Stek kaken midt i ovnen i ca. 45 minutter eller til en kakestikke kommer ren ut av kaken.

Avkjøl kaken litt i formen og vend den opp ned på et kakefat før servering.

Dryss gjerne melis på toppen av kaken når den er avkjølt men fortsatt lun.

Oppskrift/styling/foto: © Therese Knutsen

Server eplekaken med vaniljeis eller lettpisket krem.

Høstkos på sitt aller beste! 

Therese

0