ORANGE CARAMEL SAUCE

HIMMELSK KARAMELLSAUS MED APPELSIN

En tradisjon jeg har hatt i veldig mange år er å lage hjemmelagde julegaver . På kjøkkenet selvfølgelig ;-) Spiselige gaver har alltid blitt veldig godt mottatt av både venner og familie. Fløtekarameller og Biscotti har vært en favoritt, og fjorårets Rocky Road konfekt ble tiljublet både her hjemme og av gavemottakere i førjulstiden :-)

Jeg elsker virkelig å stå på kjøkkenet med ideer og inspirasjon som skal testes ut. Dette er avkobling og kvalitetstid for meg hele året, men spesielt i førjulstiden hvor alt rett og slett bare er ekstra stemningsfullt og inspirerende! Har dere også spesielle tradisjoner og koselige ting dere gjør denne tiden på året?

Så…., i år har jeg nok en gang testet, kokkelert, prøvd og feilet, eksperimentert og finjustert, og selvfølgelig SMAKT meg frem til en ny supergod gaveoppskrift:

Himmelsk karamellsaus som smaker deilig av appelsin!

Perfekt på is selvfølgelig, men også som tilbehør til saftige sjokoladekaker.

Denne synes jeg dere skal lage nå før jul! Ta med et glass til vert/vertinne ved desembers mange sammenkomster, gi den til en god venn, til familien, eller hvorfor ikke til gode kollegaer på jobb…

Dette trenger du til 2 glass (ca. 2 dl pr. glass):

2,5 dl sukker

1 dl vann

1,5  dl ferskpresset appelsinsaft (ca. 1 stor appesin)

1 dl fløte

Frøene fra 1 vaniljestang

30 g meierismør

0,5 ts maldonsalt

Slik gjør du:

Start med å forberede glassbeholderne til sausen. Vask glassene grundig, og sett de i ovnen på 100 grader. La de stå til sausen er ferdig. Lokkene slipper du i kokende vann, og lar de ligge til sausen er ferdig.

Hell sukker og vann i en tykkbunnet kjele (Stål eller jern) La blandingen koke på høy varme uten at du rører i. Vend på kjelen jevnlig for å unngå at sukkeret krystalliserer seg. Pass på hele tiden, og se at sukkerblandingen får en gyllen karamellfarge.

Når karamellen har fått fin farge tar du kjelen av platen og heller i appelsinjuice og fløte. Vær forsiktig, da dette vil boble kraftig i starten! Sett kjelen tilbake på platen på middels varme og rør til en jevn og glatt saus. ( Noe av sukkeret kan klumpe seg her, men bare rør i blandingen over varme til dette løser seg opp igjen)

Vend inn vanilje, smør og salt, og la deretter blandingen putre i 8-10 minutter på middels varme.

Ferdig saus helles i de sterile glassene. Sett på lokk, og la glassene bli helt avkjølt før du oppbevarer de i kjøleskap.

Når sausen skal serveres tas den ut av kjøleskapet i god tid og romtempereres. Eller du kan varme den forsiktig i en kjele og servere den lun til is. :-)

Mmmmmm! Noe av det beste jeg har laget dette altså! 

Tips! Sausen er perfekt til DENNE deilige sjokolade- og hasselnøttkaken!!! 

Oppskift/Styling og Foto: Therese Knutsen

Tips! Jeg tar alltid vare på små pesto/syltetøy/tapenade-glass gjennom året til slike anledninger. Og synes du det er vanskelig å få bort limrester på glassene etter gamle etiketter, så tar du bare litt neglelakkfjerner på et papir og gnir det bort før du vasker glassene på nytt ;-) Lokkene dekker jeg ofte med et pent papir, eller en stoffbit når jeg skal gi bort glassene til noen. 

Skriv gjerne en liten lapp og fest på glasset som forklarer hva innholdet er, og gi tips om hvordan mottaker kan bruke gaven også.

Og helt til slutt…., ikke glem å spare litt til deg selv også da, for dette er farlig godt :-)

Enjoy!

Therese

1 Comment

Post a Comment