CHRISTMAS DESSERT

– JULEDESSERT-

BRUNOSTIS MED BRINGEBÆR OG PEPPERKAKER

Gudbrandsdalsost har blitt en favoritt i mange av mine oppskrifter siste tiden! Har virkelig funnet ut hvor mye deilig man kan lage med denne smaksrike norske osten. Nå før jul har jeg laget Brunostkarameller til stor begeistring, og jeg har også et par oppskrifter til på lur som dere snart skal få prøve om dere er glad i brunost ;) Iskremen har jeg nå testet ut på mange de siste ukene til stor jubel og mange spørsmål om oppskrift!

Brunostisen er fyldig og smaksrik og passer perfekt sammen med friske bær, passjonsfrukt, granateple, eller andre syrlige frukter. Godt krydrede pepperkaker er også en fantastisk kombinasjon til isen synes jeg. Sammen blir dette den perfekte juledesserten! ;-)

Så, vil du også ha stående applaus for årets juledessert med brunost så trenger du ;) :

3 eggeplommer

3 dl fløte

2 dl H-melk

80 g mykt brunt sukker

200 g revet  Gudbrandsdalsost

1 vaniljestang (evt. 1 ts vaniljeekstrakt )

Slik gjør du:

Skrap ut frøene fra vaniljestangen og ha både frø og stangen i en kjele sammen med fløte brunt sukker,og H-melk. La dette få et oppkok. Skru ned varmen litt og rør inn brunosten til den smelter.

Ta ut veniljestengene og ta kjelen bort fra varmen. Rør inn en og en eggeplomme.

Sett røren i kjøleskap til den er blitt helt kald! (Røren kan godt lages dagen før den skal fryses til iskrem!)

Når røren er helt kald helles den i en iskremmaskin og fryses. Tar ca. 45.min. Har du ikke iskremmaskin, setter du røren i fryseren og rører i massen hver 30-40 minutter til den har blitt iskrem.

Nå i denne deilige juletid serverer jeg brunostisen på toppen av knuste pepperkaker, sammen med bringebær som jeg rører forsiktig. Her kan du bruke både friske og frosne bær. Til slutt toppes desserten med en av mine pistasj-biscotti som jeg har grovhakket og drysset over isen.

Tips! Desserten kan også toppes med honningristede pistasjnøtter om du ikke har bakt mine Biscotti ;) )

Oppskrift/ Styling/ Foto: © Therese Knutsen

Håper du liker denne desserten like godt som meg, og at du får like stor applaus som jeg har fått de siste ukene fra mine testpersoner! ;) (venner og familie)

Therese

0

NATURAL CHRISTMAS DECORATION

NATURLIG JULEDEKORASJON

Ikke så ofte jeg lager dekorasjoner i desember. Det blir som oftest grener av einebusk, gran eller furu satt i vaser rundt i huset som skaper julestemningen. Men, nå passet det så godt å lage en juledekorasjon på bordet ved peisen da plantene i den store utepotten min var litt triste ;-)

Jeg hadde både mose, grener og kongler fra skogen, samt en gjeng svibler og en gren med oransje Kristornbær (Ilex) fra blomsterbutikken.

Startet med å legge fuktig mose i hauger på toppen av den jorden som allerede var i potten, og deretter satte jeg grupper med svibler inn i mosen sammen med noen einekvister. Jeg har vanligvis “Panda”-planter (Kalanchoe tomentosa) i denne store potten men siden de var litt triste nå så passet det fint å bruke de friske delene i dekorasjonen.  Delte plantene opp i mindre “rosetter” og stakk de inn i den fuktige mosen.

Konglene plukket jeg i skogbunnen på en søndagstur i skogen for et par uker siden, og de gav dempet naturlig julestemning sammen med et par tørkede appelsinskiver jeg laget for et par uker siden, og de fine kristornbærene.

Tips! Skjær et par appelsiner i tynne skiver, legg de utover et bakepapirkledd stekebrett og tørk i stekeovnen på 100 grader i ca. 4 timer. Jeg snudde skivene med 20-30 minutters mellomrom for å få bort væske under de. Perfekt naturlig pynt på julegaver, i dekorasjoner og på juletreet. 

Koselig julestemning med julepynt av naturmaterialer. En favoritt hos meg! Trærne på bordet er av fjær, og husene med lys i er laget av kanelbark som dufter så godt når lysene brenner.

Tips! En dekorasjon som dette kan også gått stå utendørs. Fin velkomst ved inngangsdøren for eksempel. :-)

Juletreet er også kommet på plass i stuen. En ukes tid før vi vanligvis setter det inn, men i og med at julefeiringen blir på hytten i år, og vi skal tømme huset og flytte ut etter nyttår ble det rett og slett litt tidligere jul her i år.

Noen tørkede appelsinskiver ble det på juletreet også. Synes det ble fint, og de lukter godt av appelsin selv om de er tørket.

Einekvister er min favoritt som juledekor og de setter jeg alltid i vaser rundt i huset i desember. Bruker de også som pynt på gaver HER og til borddekking HER

Styling og foto: © Therese Knutsen

Håper du nyter deilige førjulsdager, at du kanskje fikk litt inspirasjon fra min naturlige dekorasjon, og at julestemningen er hos deg :-)

Therese

0