NORWEGIAN CHRISTMAS CARAMELS

BRUNOSTKARAMELLER MED HAVSALT

Årets fløtekarameller har fått et hint av kortreist smakslykke! Det ble helt magisk  med Gudbrandsdalsost.

Kortreist smak av vår kjære norske brunost passer jo perfekt i år og kommer garantert til å bli en tradisjon i årene fremover!

» TINE Gudbrandsdalsost er den originale brunosten, med historie helt tilbake til 1863. Osten er laget av en blanding av ku- og geitemelk. Smaken er rund, fyldig og karamellaktig» (skriver TINE)

Gudbrandsdalsosten har alltid vært min favoritt-brunost. Fyldig smak med litt kant i og med at den inneholder geitemelk! Dette synes jeg gav ekstra spennende  smak til mine tradisjonelle fløtekarameller, og her kan man velge enda mer smaksterke brunostvarianter om man vil.

Jeg koker alltid karameller tidlig i desember i og med at jeg sender avgårde mesteparten i førjulsgave til gode venner rundt om i landet. Synes det er ekstra koselig å stå og og røre i jerngryten og tenke litt ekstra på de som alltid får tilsendt en smak av karamellene mine før jul. Gode venner som jeg ser ofte, og gode venner som jeg ser eller snakker med veldig sjelden. Så viktige for meg alle sammen!!

Vil du også prøve deilige brunostkarameller, så trenger du:

50 g smør

3 dl sukker

2.5 dl lys sirup

3 dl fløte

1,5 ss vaniljesukker

100 g Gudbrandsdalsost (80 g til røren og 20g til å drysse over ferdig karamell)

1 stor ts maldonsalt

Slik gjør du:

Smelt smøret i en jerngryte. rør inn resten, og la alt fosskoke til termometeret viser 123 grader (ca. 15 minutter)

Tips! Anbefaler å investere i et digitalt termometer for å få rett temperatur på karamellen! Har du ikke termometer tar du karamelltesten innimellom for å se om karamellen er ferdig. Drypp noen dråper varm karamell i en skål iskaldt vann. Kan du rulle sammen karamellen til en fast kule er den ferdig!

Hell karamellen i en bakepapirkledd  form ca. 20×30 cm, dryss over 20 g revet brunost og havsalt. Avkjøl og skjær i passende biter. (som en sukkerbit omtrent)

Tips! Jeg elsker nøtter, og pleier ofte å tilsette valnøtter i deler av karamellen etter at jeg har helt den i formen. Mmmm!

Tips! Jeg drysset revet brunost og havsalt over karamellen før jeg satte den til avkjøling, men i tillegg drysset jeg litt finrevet brunost over de ferdige bitene før jeg pakket de inn.

Tips! Pakk inn karamellene i Mellomleggspapir  Allerede kuttet i perfekt størrelse, og bedre for miljøet enn plast!! :-)

Det har blitt noen smaksvarianter på mine karameller de siste årene. Se linkene: HERHER og HER , HER for eksempel ;)

Har du for eksempel testet ut karameller med Tyrkisk pepper drops. Stor suksess hos min lakrisfrelste familie! :-)
Noen rullet jeg i lakrispulver. (Knuste Tyrkisk Pepper drops), andre pakket jeg i papir.
Er du også glad i lakris anbefaler jeg virkelig å teste disse! Oppskrift i første linken over :-)

Oppskrift/ Styling/ Foto: © Therese Knutsen

Da er det bare å hive seg rundt og koke karameller! Jeg lover julestemning og glade venner/familie som får smake disse til jul :-) Jeg har allerede sendt avgårde en hel gjeng av årets nye brunostkarameller samt fjorårets nye smak  appelsinkarameller og håper de blir like godt mottatt som de pleier!

Nyt førjulsdagene!

Therese

No Comments

Post a Comment